HANGZHOU, 16 Mart (Xinhua) Bilim insanları arasında kuşların evcilleştirilmesinin tarihi konusunda farklı görüşler bulunuyor. Bazıları, ilk evcilleştirilen kuşların tavuklar olduğunu savunuyordu. 2014 yılında Çinli araştırmacılar, Çin'de keşfedilen ilk arkeolojik tavuk kemiklerinin antik DNA dizilerini bildirmiş ve tavukların 10.000 yıl önce Çin'in kuzeyinde evcilleştirildiğini öne sürmüştü. Kaz araştırmasının arkasındaki bilim insanlarıysa 2014 tarihli araştırmanın sağlam kanıtlardan yoksun olduğunu söylüyor.

Yeni araştırmada ekip, günümüzde Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaleti olarak bilinen bölgedeki Yangtze Nehri Vadisi'nin alt kısımlarında pirinç yetiştiriciliği yapılan 7.000 yıllık bir köy olan Tianluoshan arkeolojik alanında kazı çalışmaları yürüttü. Araştırmacılar, kazı alanında toplam 232 kaz kemiği ortaya çıkardı. Köyün sakinleri avcı-toplayıcı idi. Kemikleri incelerken çoklu yaklaşımlar kullanan araştırmacılar, evcilleştirmenin kanıt çizgilerini tespit etti. 8-16 haftalık kaz palazlarından elde edilen dört kemik, bu yavruların kazı bölgesinin yakınlarında yumurtadan çıktığını gösteriyordu. Kazlar, vahşi kazlardan evcilleştirilmişti.

2024 Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na 70'ten fazla ülke ve kuruluş katılacak 2024 Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na 70'ten fazla ülke ve kuruluş katılacak

Zhejiang Eyaleti Kültürel Kalıntılar ve Arkeoloji Enstitüsü'nden araştırmacılara göre, bahar ekinoksundan sonra üremek için Sibirya'nın kuzeyine uçan bu göçmen kuşlar, daha sonra kış için güneye gidiyor. Araştırmacılar, kaz palazlarının, herhangi bir yerden uçarak gelemeyecek kadar genç olduğunu söyledi. O dönemde Tianluoshan'da vahşi kazların doğal üremelerine imkan veren şartlar yoktu. Dolayısıyla bu kaz palazlarının, evcilleştirildikten sonra dünyaya gelmiş olmaları gerekiyor. Yetişkin kaz kemiklerinin kimyasal yapısını da inceleyen araştırmacılar, bu kemiklerin kazların içtikleri suya dair kanıtlar içerdiğini keşfetti. Analiz, yetişkin kazların da yerel olarak yetiştirildiğini ortaya koydu.

Editör: İRFAN KARSLI