DOHA, 4 Eylül (Xinhua) -- Katar, İngiltere'nin İsrail'e yapılan silah ihracatına yönelik lisanslardan bazılarını askıya alma kararını memnuniyetle karşıladı. Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından Salı günü yapılan açıklamada, kararın "Başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere Filistinli sivilleri korumak için önemli bir adım" olduğu ve "Gazze Şeridi'ndeki savaşı sona erdirmek için devam eden çabalara destek vereceği" belirtildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı: Küresel Kalkınma İnisiyatifi konusunda herkesle işbirliğini derinleştirececeğiz Çin Dışişleri Bakanlığı: Küresel Kalkınma İnisiyatifi konusunda herkesle işbirliğini derinleştirececeğiz

Açıklamada, söz konusu kararın "Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, BM Genel Kurulu ve Uluslararası Adalet Divanı'nın Gazze'de derhal ateşkes sağlanması, sivillerin ve sivil altyapının tam olarak korunması ve bölgeye insani yardım akışının engellenmemesi çağrısında bulunan kararlarıyla uyumlu" olduğu ifade edildi. Katar'ın Filistin davasına kararlı şekilde destek vermeye devam ettiği belirtilen açıklamada, 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması çağrısı yapıldı.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy Pazartesi günü parlamentodaki milletvekillerine toplam 350 civarındaki silah ihracat lisansının yaklaşık 30'unun askıya alındığını duyurmuştu. Lammy, yapılan değerlendirmelerin İngiltere menşeli silahların uluslararası insani hukukun ciddi şekilde ihlal edilmesinde ya da bu ihlallerin kolaylaştırılmasında kullanılabileceğine dair bariz veri sunduğunu belirtti. İngiltere Dışişleri Bakanlığı iki ay süren incelemenin, İsrail'in Gazze'deki çatışmalarda sergilediği tutuma ilişkin kaygıların altını çizdiğini bildirdi.

Kaynak: rss