Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

DOHA, 21 Haziran (Xinhua) -- Katar Enerji, Salı günü Doha'daki genel merkezinde Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) ile uzun vadeli bir sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) satış anlaşması imzaladı. Devlete ait Katar Enerji ve CNPC'nin verdiği bilgiye göre, anlaşma kapsamında Katar Enerji'nin Kuzey Sahası-Doğu (NFE) sıvılaştırılmış doğal gaz genişletme projesinden CNPC'nin Çin'deki alıcı terminallerine 27 yıl süreyle yılda 4 milyon ton LNG ulaştırılması öngörülüyor.
CNPC resmi sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada satış anlaşmasına ek olarak Katar Enerji'nin, NFE hisselerinin yüzde 1,25'ini CNPC'ye aktaracağını belirtti. Anlaşmalar, Katar Enerji İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı ve Katar Enerji CEO'su Saad Al Kaabi ile CNPC Başkanı Dai Houliang tarafından özel bir törenle imzalandı. Al Kaabi, "CNPC ile bu ortaklığa girmekten memnunuz ve Çin Halk Cumhuriyeti ile Katar devleti arasındaki mükemmel ilişkileri daha da ileri götüreceğiz" dedi. Dai ise anlaşmaların iki taraf arasındaki enerji işbirliğine yönelik sağlam bir temel oluşturduğunu ve "CNPC'nin bu yepyeni başlangıç noktasından hareketle, Katar Enerji ile çok yönlü işbirliğini aktif şekilde görüşmeye devam edeceğini" söyledi. Bir diğer Çinli enerji ve kimya devi olan Sinopec de Katar Enerji ile Nisan ayında benzer bir ortaklık anlaşması imzalamış ve NFE projesinin ilk Asyalı hissedarı olmuştu.

Editör: Şeymanur Erbay