2024 Bali Uluslararası Havacılık Fuarı'nda akrobasi gösterileri nefes kesti 2024 Bali Uluslararası Havacılık Fuarı'nda akrobasi gösterileri nefes kesti

OTTAWA, 2 Haziran (Xinhua) -- Kanada Acil Durum Hazırlık Bakanı Bill Blair, bu yıl Kanada'da 5 milyon futbol sahasından daha büyük bir alanın orman yangınlarında yok olduğunu bildirdi. Blair, Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında on binlerce kişinin evlerini terk etmesine yol açan orman yangını sezonundaki mevcut durumu açıklayarak, orman yangınlarının bu yıl yaklaşık 27.000 kilometrekarelik alanı yuttuğunu ve ülkenin 10 yıllık ortalamasının 500 kilometrekare civarında olduğunu belirtti.

Blair, "Yangın sezonunun henüz başındayken bu durumda olmamız son derece endişe verici" dedi. Bakan, Kanada'nın tehlikeli bir durumla karşı karşıya olduğunu, iklim değişikliği yüzünden tüm ülkede benzer aşırı hava olaylarının sıklığının ve şiddetinin artmaya devam edeceğini belirtti. Basın toplantısında verilen son bilgilere göre Perşembe günü itibarıyla ülkede devam eden 211 orman yangını mevcutken bunların 82'si henüz kontrol altına alınamadı. British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Nova Scotia, New Brunswick ve Northwest Territories eyaletlerinde toplam 1.826 orman yangını görüldü. Blair, Nova Scotia'nın bu yıl Alberta'dan sonra orman yangınları için federal yardım alacak ikinci eyalet olduğunu da teyit etti. Bakan, orman yangınlarına müdahale çalışmalarına destek için Kanada askeri kuvvetleri personeli ve kaynaklarını da içeren eyalet federal yardım başvurusunun federal hükümet tarafından onayladığını belirtti. Kanada hükümeti Perşembe günü yayımlanan basın bildirisinde, Alberta hükümeti ve Kanada Kızılhaçı ile gerçekleştirilen bağış eşleştirme programında, eyalette orman yangınlarından etkilenen Kanadalılara destek olmak üzere yaklaşık 20 milyon Kanada doları (15 milyon ABD doları) toplandığını duyurdu. 

Editör: Şeymanur Erbay