PUNOM PEN, 9 Şubat (Xinhua) ANA'nın Anıtları Koruma ve Önleyici Arkeoloji Departmanı teknik sorumlusu Soy Sophearin, Buda heykellerinin restorasyon projesinin Şubat ayı başlarında başladığını ve beş ay içinde tamamlanmasının planlandığını söyledi. Sophearin, "Bakan kulesindeki Buda heykelleri, doğal etkenlerden ve nem ile tuzluluk kaynağı yarasa idrarından zarar görmüştü" dedi. Kamboçyalı uzmanların yarasaların yapıya girmesini önlemek amacıyla kullanılan eski ağı kaldırarak yenisiyle değiştireceğini söyleyen Sophearin, restorasyon tamamlandığında yarasaların artık orada kalamayacaklarını umduğunu söyledi.

Yakın tarihli fotoğrafta, Kamboçya'nın Siem Reap eyaletindeki ünlü Angkor Wat'ın Bakan kulesinde hasar görmüş bir Buda heykelini restore eden personel görülüyor, 8 Şubat 2022. (Fotoğraf: Apsara Ulusal Otoritesi/Xinhua aracılığıyla)

Sophearin, uzmanların geçen yıl Kasım ayında, Bakan kulesinin güneyindeki harap haldeki bir Buda heykelinin restorasyonunu tamamladıklarını da sözlerine ekledi. 1992 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Mirası Listesi'ne alınan 401 kilometrekarelik Angkor Arkeoloji Parkı, ülkenin en popüler turistik yeri olarak biliniyor.

Yakın tarihli fotoğrafta, Kamboçya'nın Siem Reap eyaletindeki ünlü Angkor Wat'ın Bakan kulesinde hasar görmüş bir Buda heykeli görülüyor, 8 Şubat 2022. (Fotoğraf: Apsara Ulusal Otoritesi/Xinhua aracılığıyla)

Kovid-19 öncesi dönemde parkı, 2019'da 2,2 milyon civarında yabancı turist ziyaret etti ve bilet satışlarından 99 milyon ABD doları brüt gelir elde edildi. Pandemi döneminde parka 2021'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 96,8 düşüşle 12 bin 873 yabancı ziyaretçinin geldiğini belirten Angkor Enterprise, geçen yıl bilet satışlarından yüzde 97 düşüşle 528 bin 121 dolar kazanıldığını da kaydetti.

Büyüleyici Siçuan Yüksek Eğitim Sergisi İstanbul’da düzenlendi Büyüleyici Siçuan Yüksek Eğitim Sergisi İstanbul’da düzenlendi
Kamboçya'nın Siem Reap eyaletindeki Angkor Wat'ın merkez kulesinin restorasyon alanı, 6 Ocak 2022. (Fotoğraf: Apsara Ulusal Otoritesi/Xinhua aracılığıyla)

Editör: İRFAN KARSLI