Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde ortalama benzin fiyatları Pazartesi günü galon başına 4,682 ABD dolarına çıktı. Ülkenin en kalabalık eyaletinde üst üste iki gün fiyatlarda rekor düzeyde artış kaydedildi. Amerikan Otomobil Birliği'ne (AAA) göre, normal benzinin ortalama fiyatı Pazar günü de galon başına 4,676 ABD dolarına çıktı ki bu da yeni bir fiyat artışı zirvesiydi. Eyalette bir önceki zam rekoru Ekim 2012'de kırılmış, normal benzin fiyatları 4,671 dolara yükselmişti.

Kaliforniya şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde en yüksek ortalama benzin fiyatlarına sahip eyalet. AAA, geçtiğimiz Pazartesi günü bir basın açıklaması yaparak, ülke genelinde bir galon benzinin ortalama fiyatının 3,41 dolar seviyesinde sabitlendiğini belirtti. Bu fiyat bir ay öncesinin fiyatlarından 11 sent, bir yıl öncesinin fiyatlarındansa 1,29 dolar daha fazla. Ancak bu yeni fiyat geçen haftanın fiyatlarının bir peni (kuruş) altında. 30 Ekim'den bu yana, ülke geneli ortalaması dokuz farklı günde düşüş eğilimindeydi. Ancak bu tarihten önceki benzin fiyatı 31 gün boyunca her gün istikrarlı bir şekilde yükseldi. AAA sözcüsü Andrew Gross, basın açıklamasında, "Muhtemelen araç kullanım alışkanlıklarındaki mevsimsel değişikliklerden dolayı benzin talebinde yaşanan hafif düşüş, pompada bir miktar fiyat düşüşüne katkıda bulunuyor" ifadelerini kullandı. Gross, "Ne yazık ki, devam eden düşük ham petrol arzı nedeniyle benzin fiyatları bir süre daha düşmeyerek dalgalanmaya devam edecek" dedi.

NBC Televizyonu'nun çatısı altında bulunan, batı sahilinin amiral gemisi olarak bilinen ve Los Angeles'ta yayın yapan KNBC kanalında, fiyatlardaki artıştan kısmen artan ham petrol maliyetlerinin sorumlu olduğu ancak bunun yanında rafineri bakımlarının planlanmamasının ve bazı rafinerilerin kapanmasının da artışlarda etkili olduğu yorumları yer aldı.

Kanala göre, Ekim ayı sonlarında Kaliforniya'nın kuzeyinde şiddetli yağışların ardından yaşanan üretim sorunları da artıştaki bir diğer etken. Hala tedarik zinciri darboğazlarıyla mücadele eden ABD'de son aylarda benzin, gıda ve konut fiyatları önemli oranda yükseldi. ABD'de tüketici fiyatları Ekim ayında bir önceki yıla kıyasla yüzde 6,2 oranında artarak 1990'dan bu yana en yüksek enflasyon oranını kaydetti.

Editör: İRFAN KARSLI