Grubun kurucusu ve eş direktörü olan Steve Hanke, Perşembe günü Xinhua'ya yaptığı açıklamada ekibin uluslararası örgütler, donör ülkeler, Fransız yetkililer ve Lübnan'daki durumdan endişe duyan diğer aktörler ile iletişime geçerek ülkeyi içinde bulunduğu mevcut krizden çıkarabilecek bir dizi reform önereceğini duyurdu.

Grup, Lübnan'ın döviz krizini derhal durduracak bir para kurulu kurulmasını öneriyor. Lübnan Merkez Bankası son yıllarda Lübnan lirasını stabilize etmek ve yerel para biriminin sabit fiyatını dolar karşısında korumak için piyasaya ABD doları sürmüştü. Fakat bu politika, geçen yıl 17 Ekim'de ülke çapında gerçekleşen protestolar öncesinde yabancı ülkelere büyük mevduatların aktarılması sonrasında başarısız oldu. Bu yöntem, Lübnan Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini ve Lübnan lirasının dolar karşısındaki değerini kontrol altında tutma gücünü tüketti.

Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz

Hanke'ye göre, para kurulu piyasaya Lübnan lirası sürmekten ve liranın, dolar ile katı sabit döviz kuru üzerinden alıp satılmasından sorumlu olacak. Hanke, yurt dışında yaşayan Lübnanlıların daha sonra risksiz faiz oranlarını güvence altına almak için bu para kuruluna yatırım yapabileceğini, hükümetin de bu kurulun finansmanından sorumlu olacağını ve bankaların kendi gelirlerini kendileri yaratmak zorunda kalacağını söyledi. Hanke, şimdiye dek 70 civarında ülkede para kurulları bulunduğunu ve hiçbirinin başarısız olmadığını sözlerine ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI