Japonya’ya ait Göktaşı Örnekleri Taşıyan Uzay Kapsülü Güney Avustralya’ya indi.
Bu temsili resim Hayabusa2'nin 22 Şubat 2019'da Ryugu göktaşına inişini gösteriyor. Japonya Uzay Araştırma Ajansı'nın (JAXA) bildirdiğine göre, ülkeye ait Hayabusa2 uzay sondası Ryugu göktaşına başarıyla indi. (Fotoğraf: JAXA/Xinhua)
Bir göktaşının yüzey altı örnekleri ilk kez Dünya'ya getirilirdi. bilim insanları söz konusu örneklerin, suyun nereden geldiği dahil olmak üzere Güneş Sistemi hakkındaki temel soruları yanıtlamaya yardımcı olacağını ümit ediyor.
Uzaktaki bir göktaşından örnekler taşıyan bir uzay kapsülü Güney Avustralya'nın yerleşim yerlerine uzak bir bölgesine güvenli bir şekilde indi.
Yetkililer, Ryugu göktaşından kaya örnekleri toplama hedefiyle altı yıl süren 5,25 milyar kilometrelik görevin ardından Japon Uzay Araştırma Ajansı'nın Hayabusa2 uzay aracı tarafından Dünya'ya gönderilen kapsülü Pazar günü indiği yerden aldılar.
Bir göktaşının yüzey altı örnekleri ilk kez Dünya'ya getirilirken bilim insanları söz konusu örneklerin, suyun kaynağı dahil olmak üzere Güneş Sistemi hakkındaki temel soruları yanıtlamaya yardımcı olacağını ümit ediyor.
Kapsül Pazar sabahının erken saatlerinde bir kaç saniyeliğine ateş topuna dönüşüp gökyüzünü bir uçtan diğerine hızla kat ederken Güney Avustralya gökyüzünü kısa süre aydınlattı.
Adelaide'nin yaklaşık 500 km kuzeyindeki Savunma Bakanlığı'na ait Woomera Yasaklı Bölgesi'ne indi ve konumu bir helikopter tarafından tespit edildi
Japonya'ya ait Hayabusa2 tarafından 22 Şubat 2019'da çekilen bu fotoğrafta, uzay sondası Ryugu yüzeyinden örnekler topladıktan sonra göktaşını gösteriyor.
Avustralya Sanayi, Bilim ve Teknoloji Bakanı Karen Andrews misyonun, önemli bir bilimsel başarı olmasının yanı sıra merkezi Güney Avustralya'da bulunan Avustralya Uzay Ajansı açısından da anlamlı bir an olduğunu söyledi.
Japonya'ya ait Göktaşı örnekleri taşıyan uzay kapsülü Avustralya'ya indi!
Karen Andrews, "Bu iniş sayesinde bilim insanları Güneş Sistemi'nin kökeni ve evrimi hakkında, mesela okyanuslarımızın nasıl oluştuğuna dair ipucu verebilecek. Organik madde ve su hakkında, fikir edinecek" dedi.
Avustralyalı bakan sözlerine şöyle devam etti: "Bu iniş aynı zamanda, Avustralya'nın uzayda güvenilir bir ortak olarak konumunu da güçlendiriyor. Yerel sektörün ölçeğini üç katına çıkarmayı ve 2030 yılına kadar 20.000 yeni iş yaratmayı hedefliyoruz."
2014'te uzaya fırlatılan Hayabusa2 Şubat ve Temmuz 2019'da örnek toplamıştı
İlginizi çekebilir: Çin yeni yer gözlem uydusunu fırlattı!