Dünya

Japonya'nın toptan satış fiyatları Ekim ayında son 40 yılın en yüksek seviyesine çıktı

Şirketler arasında ticareti yapılan malların fiyatları art arda sekizinci ayda da yükselirken son rakamlar, Ocak 1981'de kayıtlara geçen yüzde 8,1'lik yükselişten bu yana en b...

Abone Ol

Şirketler arasında ticareti yapılan malların fiyatları art arda sekizinci ayda da yükselirken son rakamlar, Ocak 1981'de kayıtlara geçen yüzde 8,1'lik yükselişten bu yana en büyük artış oldu. Petrol ve kömür ürünlerinin fiyatları, emtia fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 44,5 oranında yükseldi. Kovid-19 kısıtlamalarının çoğu kaldırılırken ekonomilerin toparlanmasıyla enerji ve hammaddeye olan talep arttı. Japonya Merkez Bankası'nın verilerine göre, kereste ve odun fiyatları yüzde 57, demir ve çelik fiyatları yüzde 21,8 ve demir dışı metal fiyatları yüzde 31,4 arttı.

Elektrik, doğalgaz ve su faturaları yüzde 10,9 yükseldi. Elektrik fiyatları genellikle petrol fiyatlarında yaşanan artışı gecikmeli olarak takip ediyor. İthalat fiyatları da yüzde 38'lik rekor bir artışa işaret ederken, ihracat fiyatları yüzde 13,7 arttı. Her iki rakam da Japon yeni üzerinden hesaplanıyor.

Toptan satış fiyatlarındaki yükselişe rağmen Japonya Merkez Bankası, yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşmak için parasal genişleme politikasını değiştirmedi. Japonya Merkez Bankası'na göre enflasyon baskısı diğer gelişmiş ekonomilerdeki kadar yüksek değil.

Japon şirketlerin, Kovid-19 pandemisinden sonra toparlanan talebi korumak için yükselen maliyetleri tüketiciye yansıtmaktan kaçınması nedeniyle enflasyonun ölçümünde önemli bir parametre olan çekirdek tüketici fiyatlarındaki artış, toptan satış fiyatlarındaki artışa kıyasla mütevazı ölçüde kaldı.