Dünya

Japonya'nın temel ekonomik endeksi Nisan'da pandemi öncesi seviyenin üzerine çıktı

Japonya kabine ofisinin öncü verilerine göre, finansal koşullar uyum endeksi, Mart ayından bu yana 2,6 puan artarak 95,5 oldu. 2015 baz endeksi ise 100'dü. Bir önceki ay yaşan...

Abone Ol

Japonya kabine ofisinin öncü verilerine göre, finansal koşullar uyum endeksi, Mart ayından bu yana 2,6 puan artarak 95,5 oldu. 2015 baz endeksi ise 100'dü. Bir önceki ay yaşanan artışı takiben gerçekleşen yükselişle birlikte, endekste Kasım 2019'da kaydedilen 95,8 seviyesinden bu yana görülen en yüksek rakama ulaşıldı.

Bir hükümet yetkilisi, yaşanan artışın yarı iletken üretim ekipmanları ile kazı makinesi gibi ağır iş makineleri sevkiyatının artmasının yanı sıra perakende satışlarda geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan keskin yükselişten kaynaklandığını söyledi.

"Hizmet tüketimi üçüncü olağanüstü hal döneminde zayıflık gösterdi ama üretim sektöründeki gelişme devam etti" yorumunda bulunan yetkili, "Endeksin üreticilere biraz daha fazla odaklandığı doğru olsa da, gösterge kesinlikle pandemi öncesi seviyeye geri geldi" diye ekledi.

Japonya hükümeti, ekonominin "iyileştiği" yönündeki genel değerlendirmesini sürdürdü. Bu, geçen ay yukarı yönlü revize edilen beş seviyeli değerlendirmenin en iyimser açıklamasını simgeledi. Öte yandan, gelecek aylardaki durumu tahmin eden finansal koşullar endeksi, raporlama ayında 0,6 puan artarak 103,0'a yükseldi. 11 aydır düzenli olarak artan endekste, Mart 2014'te kaydedilen 103,3 seviyesinden bu yana kaydedilen en yüksek değere ulaşıldı.