Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz

Söz konusu ayda Bakanlar Kurulu Ofisi tarafından hazırlanan rastlantısal iş endeksi, 2015 yılındaki 100 puanlık bazla karşılaştırıldığında Temmuz ayına göre yüzde 2,9 puanlık düşüşle 91,5'e indi. Bu, ülkede Kovid-19 yüzünden ilk olağanüstü hal ilan edilen ve geçen yılın Mayıs ayında kaydedilen 7,1 puanlık düşüşten sonraki en sert düşüş olarak kabul ediliyor.

Temmuz ayındaki 0,2'lik düşüşten sonra ikinci ayda da endekste düşüş yaşanmasına rağmen Ofis, birbiri ardına altıncı ayda beş düzeyli değerlendirmedeki en olumlu sözcüğü kullanarak ülke ekonomisinin "iyileşme sergilediği" yönündeki değerlendirmesini sürdürdü.

Bir hükümet yetkilisinin yaptığı açıklamaya göre, otomobil sektörünün, çip sıkıntısından en büyük yarayı alması ve Kovid-19 vaka sayılarında yaşanan artışlar yüzünden Güneydoğu Asya ülkelerinde kapanan fabrikalar nedeniyle otomobil parçaları sıkıntısından da etkilenmesi yüzünden, sanayi üretimi ve sevkiyat düzeylerini temsil eden endekste düşüş görüldü.

Bu arada, pandemide yaşanan yeniden artış yüzünden insanların dışarı çıkmakta isteksiz olması nedeniyle perakende satış endeksi de düşerek perakende mağazaların satış endeksinde de kötüleşmeye neden oldu. Önümüzdeki aylardaki duruma ilişkin tahminde bulunan önde gelen iş koşulları endeksi de 2,3 puanlık düşüşle 101,8'e geriledi. Bu, art arda iki aydır düşüş olduğu anlamına geliyor.

Editör: İRFAN KARSLI