Japon Tarım Bakanlığı, Çarşamba günü yaptığı açıklamayla 2020 mali yılı için kalori alımı açısından hesaplanan gıdada kendi kendine yeterlilik oranının, geçen yıla göre 1 yüzde puan düşüş gösterdiğini belirtti. Buğday üretiminde önceki yıla göre yaşanan düşüş ile çoğu yurt içinde üretilen pirincin tüketimindeki düşüş, yeterlilik oranının azalmasının temel tetikleyicisi oldu. Kalem kalem değerlendirildiğinde kendi kendine yeterlilik oranı pirinçte yüzde 98, sebzelerde yüzde 76, şeker ve nişastada yüzde 36, hayvancılık ürünlerinde yüzde 16 ve buğdayda ise yüzde 15 olarak hesaplandı.

Hükümet, 2030 mali yılına kadar gıdada kendi kendine yeterlilik oranını yüzde 45'e çıkarmayı hedeflese de bu hedefe ulaşılması pek olası görülmüyor. Bakanlık, restoranlardan gelen yüksek talep nedeniyle bazı sebze ve hayvancılık ürünlerinin ithalatının Kovid-19 pandemisi sırasında azaldığını söyledi. Bakanlık, bu ürünlere yönelik talepte toparlanma görülmesi halinde bu talebi yurt içinde üretilen ürünlerle karşılamaya çalışacaklarını da sözlerine ekledi.

Üretim değerleri açısından gıda yeterlilik oranı ise önceki yıla göre bir yüzde puanlık artışla yüzde 67'ye çıktı. Bunun temel nedeni, gıda hizmetleri sektöründe yüksek talep gören deniz ürünleri, şeker ve diğer ürünlerin ithalatında yaşanan düşüş oldu.

Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz

Editör: İRFAN KARSLI