Dünya

Japonya'da GSYİH 2020 mali yılında yüzde 4,6 reel düşüşle rekor kırdı

Japonya kabine ofisi tarafından yayınlanan ön verilere göre, 2020'de, kayıt tutulmaya başlanan 1955 mali yılından bu yana en büyük yıllık daralma gerçekleşti. Bundan önceki re...

Abone Ol

Japonya kabine ofisi tarafından yayınlanan ön verilere göre, 2020'de, kayıt tutulmaya başlanan 1955 mali yılından bu yana en büyük yıllık daralma gerçekleşti. Bundan önceki rekor düşüş ise, küresel finans krizinin ardından 2008 mali yılında gerçekleşen yüzde 3,6'lık küçülme olmuştu. Bu arada, hükümet istatistikleri Ocak-Mart döneminde ülke ekonomisinin bir önceki çeyreğe kıyasla, yıllıklandırılmış reel yüzde 5,1 daraldığını gösterdi. Bu daralma, Kovid-19 pandemisi nedeniyle ikinci kez ilan edilen olağanüstü hal nedeniyle üç çeyrekteki ilk daralma oldu.

Hükümet verilerine göre, ülkede üretilen mal ve hizmetlerin enflasyona göre düzeltilmiş toplam değeri olan reel GSYİH'deki düşüş, mevsimsellikten arındırılmış üç aylık bazda yüzde 1,3'lük bir daralmaya tekabül ediyor. Kasım ayından bu yana Kovid-19 enfeksiyonlarının yeniden yükselişe geçmesi üzerine, hükümet Tokyo metropol bölgesi için Ocak ayı başlarında ikinci kez olağanüstü hal ilan etmişti. İnsanların evde kalmasını ve restoran ile barların çalışma saatlerinin kısalmasını zorunlu kılan olağanüstü hal, özel tüketimde yüzde 1,4'lük keskin bir düşüşe neden oldu.