New York'ta Batı Nil virüsünün yayılması endişesiyle sivrisinek ilaçlaması yapıldı New York'ta Batı Nil virüsünün yayılması endişesiyle sivrisinek ilaçlaması yapıldı

TOKYO, 4 Mart (Xinhua) -- Japonya Başbakanı Kişida Fumio Perşembe günü, Japonya'nın 14 Mart tarihinden başlayarak Kovid-19 sınır kontrollerini biraz daha gevşeterek yurtdışından Japonya'ya girişte günlük kişi sınırlamasını 5.000'den 7.000'e çıkaracağını söyledi. Bir basın toplantısında konuşan Kişida, iş seyahatlerine dönük talep yüksek olmadığı için yabancı öğrencilere giriş önceliği tanıyan yeni bir plan açıkladı.

Japonya'nın ülkeye giriş sınırlamalarının kademeli olarak gevşetilmesi uygulamasının çok yavaş ve sıkı olduğu için yurtiçinde ve yurtdışında eleştirilere hedef olması ve Japonya'da okulların açılacağı Nisan ayı yaklaşırken başta yabancı öğrencilerden olmak üzere Japonya'nın daha fazla girişe izin vermesi talebinin yüksek olması bu kararın alınmasında etkili oldu.

Kişida, "Özellikle iş seyahati yapanların fazla olmadığı hafta içinde öğrencilere boş koltuk (kullanımı) sunarak Japonya'ya gelmelerine yardımcı olacağız" diyerek bu tür öğrencilerin ülke için bir "hazine" olduğunu söyledi.

Japonya'nın başkenti Tokyo'nun Shibuya semtinde kalabalık yaya geçidinden geçen maskeli insanlar görülüyor, 21 Ocak 2021. (Fotoğraf: Zhang Xiaoyu/Xinhua)

Kişida, "Birçok yabancı öğrenci, Nisan ayında okullar başlamadan önce Japonya'ya girip giremeyeceği konusunda endişeli" dedi. Geçtiğimiz iki yılda uygulanan Kovid-19 seyahat kısıtlamaları nedeniyle halen 150.000 kadar yabancı öğrencinin Japonya'ya giriş için beklediği belirtiliyor.

Geçen yıl Kasım ayının sonlarında dünya Kovid-19'un son derece bulaşıcı Omicron varyantının yayılımıyla boğuşurken, Japonya yerleşik olmayan yabancı uyruklulara etkili bir şekilde giriş yasağı uyguladı. Yurtdışındaki Japon vatandaşları da dahil olmak üzere Japonya'ya girişine izin verilen kişi sayısı Salı günü bir önceki sınır olan 3.500'den 5.000'e yükseltilmişti. Japonya'ya yabancı turist girişine ise hala izin verilmiyor.

Editör: İRFAN KARSLI