Yurt

Japonya, Fukuşima santralindeki radyoaktif suyu Pasifik Okyanusu'na boşaltacak

Japon hükümetinin önümüzdeki Salı günü bir duyuru yaparak harap durumdaki Fukuşima Daiichi nükleer santralinden gelen radyoaktif atık suyu Pasifik Okyanusu'na atmayı planladığ...

Abone Ol

Japon hükümetinin önümüzdeki Salı günü bir duyuru yaparak harap durumdaki Fukuşima Daiichi nükleer santralinden gelen radyoaktif atık suyu Pasifik Okyanusu'na atmayı planladığını açıklayabileceği belirtildi. Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar Cuma günü, hükümetin ilgili bakanlarla bir toplantı yapacağını ve önümüzdeki Salı günü yapacağı bir duyuru ile santralde biriken radyoaktif suları Pasifik Okyanusu'na salma planlarını resmileştirme kararını açıklayacağını söyledi. Radyasyonlu suların arıtılarak depolandıkları Japonya'nın kuzeydoğusundaki santralde bulunan tankların kapasitesinin önümüzdeki yıl dolması bekleniyor.

Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) tarafından çekilen ve dağıtılan bu broşür fotoğrafında Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) denetim ekibi üyelerinin, TEPCO'nun Fukuşima Vilayetindeki Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali'nin 3 numaralı reaktörüne baktığı görülüyor, 27 Mayıs 2011. (Xinhua)

On yıl önce büyük bir depremin tetiklediği tsunami yüzünden darbe yiyen santralde temel soğutma işlevleri devre dışı kalmış ve bu olay 1986'da meydana gelen Çernobil kazasından bu yana dünyanın en ciddi nükleer krizine neden olmuştu. Kirli su, Fukuşima vilayetindeki santralde erimiş nükleer yakıtı soğutmakta kullanıldığı için radyoaktif trityum içeriyor. Santralin işletmecisi Tokyo Electric Power Company Holdings Inc.'in (TEPCO) yaklaşık iki yıl içinde uygulanmaya başlayabileceğini belirttiği plana şiddetle karşı çıkan Japonya balıkçılık sektörü, planın sektörün itibarını daha da zedeleyebileceğini öne sürüyor.

Japonya'nın Fukuşima vilayetindeki tsunamiden zarar gören Tokyo Electric Power Co.'nun (TEPCO) Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali'nin 4 numaralı reaktör binasının üzerinde koruyucu giysi giyen ve maske takan işçiler çalışıyor, 20 Şubat 2012. (Fotoğraf: Havuz/Xinhua)

Japon Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Hiroshi Kajiyama, Cuma günü yaptığı açıklamada, hükümetin balıkçılık sektörünün endişeleri üzerinde çalışırken, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ve diğer küresel kuruluşlarla işbirliği yapmayı umduğunu ve bu konuda şeffaflığı sürdüreceğini söyledi. Fukuşima krizi nedeniyle, Japon tarım ve balıkçılık ürünlerinin güvenliğiyle ilgili kaygılar devam ederken bazı ülke ve bölgeler bu ürünlere uyguladıkları kısıtlamaları sürdürüyor. Bu arada, Japonya'nın bazı komşuları, radyoaktif atık suların Pasifik Okyanusu'na boşaltımıyla ilgili endişelerini dile getirdi.