Proje yürütücülerinin açıklamasına göre, hükümet, Kovid-19 salgınını kontrol altına almak için ilk etapta enfekte olan hastaların kan ve tükürük örneklerinin yanı sıra tedavi kayıtlarını toplayacak ve dünyayı etkisi altına alan solunum yolları hastalığına dair araştırmalarına yardımcı olması amacıyla muhtemelen sonbahar itibarıyla şirketler ile üniversitelerin bu kayıtlara erişimini sağlayacak.

Filipinler'de dang humması vakaları bu yıl yüzde 81 arttı Filipinler'de dang humması vakaları bu yıl yüzde 81 arttı

Japonya'da bulunan üniversiteler ile sağlık kurumları, bulaşıcı hastalıklar konusundaki verileri ayrı ayrı işliyorlardı. Bununla birlikte, verileri analiz edecek personelin yetmemesi ve bütçe sıkışıklığı gibi sebeplerle numunelerin muhafaza edilememesi gibi sorunlar da çözümsüz kalmıştı.

Ulusal Küresel Sağlık ve Tıp Merkezi'ne bağlı Klinik Bilimler Merkezi Müdürü Wataru Sugiura, yerel basına yaptığı açıklamada, "Devletin veri bankasının işletilmesinin sürekliliğine öncülük etmesi ulusal güvenlik açısından çok önemli" dedi ve şunu ekledi: "Ayrıca, toplanan veriyi kullanarak araştırma gerçekleştirebilecek kişilere gereken imkanların sunulması da gerekiyor."

Verilen bilgiye göre, yaklaşık 50 sağlık kurumunun projeye katılması ve veri bankasının aralarında Küresel Sağlık ve Tıp Ulusal Merkezi, Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü ve Tokyo Üniversitesi'nin de bulunduğu kurumlarca yönetilmesi bekleniyor.

Veri bankası, ilk olarak Kovid-19 hastalarına ait kurumlarda mevcut bulunan numuneleri ve tedavi verilerini toplayacak, ardından da numuneler ile tedavi, hastalığın şiddeti, aşı kayıtları ve genom analizleri verilerini toplamak için yeni hastalardan izin istemeye başlayacak. Bu numuneler ile verilerin hangi kişilerin ağır Kovid-19 semptomları geliştirmeye yatkın olduğunu göstermeye yardımcı olması bekleniyor.

Editör: İRFAN KARSLI