Yurt

Japonya Başbakanı, Fukuşima'daki atık suyu denize döküp dökmeyeceğine karar verecek

Suga, JF Zengyoren olarak da bilinen Ulusal Balıkçılık Kooperatifleri Federasyonu'nun Başkanı Hiroshi Kishi ile sabah saatlerinde Tokyo'daki ofisinde konuya ilişkin bir toplan...

Abone Ol

Suga, JF Zengyoren olarak da bilinen Ulusal Balıkçılık Kooperatifleri Federasyonu'nun Başkanı Hiroshi Kishi ile sabah saatlerinde Tokyo'daki ofisinde konuya ilişkin bir toplantı yaptı. Suga, toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Arıtılmış radyoaktif suyun nasıl bertaraf edileceği konusunda birkaç gün içinde karar vermek istiyorum" dedi. Kishi ise kurumunun suyun denize boşaltılması fikrine karşı olduğunu yineleyerek, "Bu konudaki duruşumuzda en küçük bir değişiklik yok" diye konuştu. Fukuşima Daiichi nükleer santrali, reaktörleri soğutmak için suya ihtiyacı olduğundan kazadan bu yana yoğun miktarda radyasyonla kirlenmiş su üretiyor.

Fukuşima santrali, sudaki atıkların çoğunu filtrelemek için Gelişmiş Sıvı İşleme Sistemi (ALPS) kullanıyor. Ancak radyoaktif trityum gibi materyalleri filtrelemek ise daha zor. Kirli suyu santraldeki tanklarda tutmak için zorluk çeken Fukuşima nükleer santralindeki tankların kapasitesinin bu sonbahar dolması bekleniyor.

Japonya, santralden gelen trityum kaplı suyu buharlaştırmayı veya yeraltında depolamayı alternatif olarak düşünmüştü. Ancak maliyet ve teknik fizibilite göz önüne alınınca, Japon hükümeti kirlenmiş suyu seyreltip denize boşaltmayı tercih ediyor. Hükümetin planı, Japon balık sanayi ve halkın güçlü muhalefetinin yanı sıra komşu ülkelerin konuya ilişkin şüpheli yaklaşımlarını da karşısına almış durumda.