Ekonomi

Japon yeni, ABD doları karşısında son 20 yılın en düşük seviyesine geriledi

TOKYO, 15 Nisan (Xinhua) -- Japon yeni Cuma günü, Japonya Merkez Bankası (BOJ) ile ABD Merkez Bankası arasındaki genişleyen para politikası farkına ilişkin kaygılar nedeniyle, ABD doları karşısında 126 yen bandının ortasında kadar gerileyerek son 20 yılın en düşük seviyesine indi.

Abone Ol

ABD Hazine Tahvili getirilerinde önceki gece meydana gelen artışın piyasa oyuncularını güvenli liman olarak algılanan Japon yeni cinsinden pozisyonlarını kapamaya yönlendirmesi nedeniyle, Japon para birimi Çarşamba günü gördüğü bir önceki en düşük seviyesi olan 126,3'ün de altına düşerek Mayıs 2002'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti. ABD Merkez Bankası enflasyonla mücadele için para politikasını sıkılaştırmaya başlayıp bu yıl birden fazla faiz artırımı olabileceği sinyali verirken Japonya Merkez Bankası'nın, "güvercin" duruşunu koruyarak gevşek parasal genişleme politikası pozisyonunu sürdürmesiyle ortaya çıkan para politikası farkının genişleyeceği beklentisi yende düşüşe neden oldu.

Japon ihracatçı firmalar genellikle, yurtdışı pazarlarda fiyat rekabet gücünü artırdığı ve uygun döviz kurları üzerinden ülkelerine geri gönderildiklerinde karlarını artırabildikleri için zayıf yeni destekliyor. Bununla birlikte piyasa analistleri, kaynak bakımından fakir olan Japonya'nın ithal etmek zorunda olduğu enerji ve emtia fiyatlarındaki son artışlar ve zayıf yenin tüketici harcamalarına baskı yapması nedeniyle şirket bilançolarına zarar verdiğini söylediler.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki Cuma günü düzenlediği basın toplantısında, malzeme fiyatlarındaki yükselişin tam olarak geçmediği ve ücret artışlarının yetersiz olduğu bir durumda yenin değer kaybetmesinin "kötü" olarak görülebileceğini söyledi. Yen Çarşamba günü ABD para birimine karşı değer kaybettiğinde Japonya'nın üst düzey hükümet sözcüsü Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno, bu tür "hızlı döviz hareketlerinin arzulanmadığını" söylemişti. Matsuno, "Japonya, yenin son zamanlardaki değer kaybı da dahil olmak üzere döviz piyasasındaki gelişmeleri ve bunların ekonomi üzerindeki etkilerini dikkatle izleyecektir" diye eklemişti.