Dünya

Japon otomobil üreticilerinin yurtiçi üretimi 2021'de 45 yılın en düşük seviyesine geriledi

TOKYO, 28 Şubat (Xinhua) Birliğe göre, küresel yarı iletken krizi ve Kovid-19 pandemisi otomobil üreticilerinin üretimini aksatmaya devam ederken 2021'deki toplam araç üretimi...

Abone Ol

TOKYO, 28 Şubat (Xinhua) Birliğe göre, küresel yarı iletken krizi ve Kovid-19 pandemisi otomobil üreticilerinin üretimini aksatmaya devam ederken 2021'deki toplam araç üretimi, geleceğin belirsizliğiyle arka arkaya üçüncü yılda da düşerek 7,85 milyon oldu. Konuya yakın kaynaklar, 2021 için üretim rakamının, 1990'daki 13,49 milyon adetlik zirve üretiminden kabaca yüzde 42 daha düşük olduğunu kaydetti. Kaynaklar, mevcut düşük üretim seviyesinin sürmesinin, sektördeki istihdam seviyeleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturabileceğini ve bazı fabrikaların devam eden operasyonlarının tehlikeye atılabileceğini söylediler.

JAMA'ya göre, tescil döneminde üretilen toplam binek otomobil sayısı, 2020 rakamlarına göre yüzde 4,9 daha düşük olan 6,62 milyon araç oldu. Buna rağmen kamyon ve otobüs üretiminin sırasıyla yüzde 11,2 ve yüzde 5,5 artarak 1,15 milyon ve 73.659 adede ulaşmasıyla kayıplar azaltıldı. Yerli otomobil üreticilerinin üretim oranı, Japon otomobil üreticilerinin daha ucuz üretim ve işçilik maliyetlerine bağlı olarak tesislerini denizaşırı ülkelere kaydırması ve Japon yeninin sektörün başlıca muadilleri karşısında yükselişiyle orantılı olarak sürekli düşüyor. JAMA'nın en son verileri, aralarında Toyota Motor ve Honda Motor gibi önde gelen firmaların bulunduğu sekiz büyük Japon otomobil üreticisinden alınan rakamlara dayanıyor. Son rakamlar, sekiz şirket arasından yalnızca Mitsubishi Motors'un tescil döneminde üretimde artış kaydettiğini gösterdi.