Bu rakam, İtalya'nın 2019 sonundaki kamu borcuyla karşılaştırıldığında yüzde 6,6'lık veya 159,4 milyar euro tutarında bir artış anlamına geliyor. Ancak İtalya'nın Ulusal İstatistik Enstitüsü İSTAT'ın açıkladığı geçici verilere göre İtalya'nın gayrisafi yurtiçi hasılasında (GSYİH) geçen yıl tahminen yüzde 8,8'lik bir daralma yaşandığı için, ekonominin bir yüzdesi olarak ifade edildiğinde ülkenin kamu borcunun, 2019 sonunda GSYİH'nın yüzde 134,7'si seviyesindeyken 2020 sonunda GSYİH'nın yüzde 157,6'sına yükseldiği anlamına geliyor.

İSTAT bu ay içinde ülkenin 2020 ekonomik büyümesine ilişkin nihai raporunu açıkladığında, 2020 için GSYİH'nın yüzdesi olarak borç rakamında ufak değişiklikler olabilir. İSTAT'a göre geçen yıl ekonomik büyümenin yavaşlamasına neden olan ana etken koronavirüs pandemisiydi. Pandemi, devlet harcamalarının artmasına ve dolayısıyla kamu borcunun da yükselmesine neden oldu.

Dünyanın en borçlu ülkelerinden biri olmaya devam eden İtalya mutlak verilere göre, Avrupa Birliği'nde en yüksek toplam kamu borcu olan ülke konumunda. Ülkelerin GSYİH'sının yüzdesi olarak ifade edilen borç oranına bakıldığında da Avrupa Birliği üye ülkeleri arasında İtalya, Yunanistan'ın ardından ikinci sırada yer alıyor. İtalya'nın bu yılki ekonomik büyüme beklentisine ilişkin kapsamlı bir görüş birliğine varılamıyor. Tahminler, yüzde 2,5 ile yüzde 6,0 gibi geniş bir aralığa yayılıyor.

Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

Ekonomistler, İtalya'nın 2021 büyümesinin büyük ölçüde ülkenin aşı programına ve İtalya'nın ana ticari ortaklarında ne kadar çabuk bir toparlanma yaşanacağına bağlı olacağı görüşünde. 2021 başı itibarıyla, İtalya'nın en büyük ticari ortakları arasında pozitif ekonomik büyüme gösteren tek ülke Çin.

Editör: İRFAN KARSLI