İtalya hükümeti, koronavirüs pandemisini kontrol altına almak için uygulamaya konan son kısıtlamalardan en çok etkilenen iş yerlerine yönelik yeni mali yardımları Salı günü onayladı.

Toplam tutarı 5,4 milyar euro (6,38 milyar ABD doları) olan ekonomik paket; kültür, turizm, tarım ve ve spor gibi kısıtlamalardan en çok etkilenen sektörlere 5 milyar euro geri ödemesiz fonun yanı sıra bazı vergi muafiyetleri ve yardımlar içeriyor.

Geri ödemesiz fonlar özellikle restoran, bar, pub ve yiyecek içecek satan diğer bütün dükkanlara verilecek. İtalya Ekonomi Bakanı Roberto Gualtieri devlet televizyonu RAI 1'de Pazartesi günü yayımlanan söyleşisinde, bu fonların dağıtımına Kasım ayından itibaren başlanacağını söyledi.

İtalya'da hükümetin yayımladığı bir karar uyarınca, 25 Ekim gece yarısından başlayarak 24 Kasım tarihine kadar publar, barlar, restoranlar ve dondurma satıcıları saat 18:00'den sonra dükkanlarını kapamak zorundalar.

Sinema salonları, konser salonları, spor salonları, yüzme havuzlarının yanı sıra oyun ve bahis salonları da kapanacak. Ulusal ligler haricinde, temas içeren bütün sporların icrası da durduruldu.

Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp

Konferanslar, ticari fuarlar ile evlilik ve cenaze merasimleri gibi törenler de bir ay süreyle yasaklandı. Müzeler açık kalabiliyor.

Hükümetin bu yeni sınırlamaları, pandemi vaka eğrisinde son haftalarda yaşanan endişe verici yukarı ivmenin ardından geldi.

İtalya Sağlık Bakanlığı, Salı günkü açıklamasında son 24 saat içinde yeni bir günlük rekor olan 21 bin 994 yeni koronavirüs vakası kaydedildiğini ve bu rakamla birlikte ülkede belirlenen toplam vaka sayısının 564 bin 778'e yükseldiğini söyledi.

İtalya'da son üç gün içinde ülkenin en büyük finans merkezi olan Milan ve başkent Roma da dahil olmak üzere çeşitli şehirlerde yeni kısıtlamalara karşı sokak gösterileri oldu. Gösterilerin çoğunluğu barışçıl bir şekilde sona ererken bazılarında şiddet olayları yaşandı.

İtalya'da bu son gelişmeler yaşanırken, bazı Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Britanya, Çin, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi dünyanın çeşitli ülkelerinde yeni tip koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmaları devam ediyor.

Editör: İRFAN KARSLI