TİRAN, 17 Ekim (Xinhua) -- İtalya'dan gönderilen 16 kişilik ilk göçmen grubu Çarşamba günü Arnavutluk'un Şingin limanına ulaştı. İtalya'nın Ansa Haber Ajansı'nın Pazartesi günü bildirdiğine göre ilk sığınmacı grubu, İtalyan donanma gemisi Libra ile Arnavutluk'taki kabul merkezlerinden birine taşındı. Böylelikle Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni arasında geçtiğimiz Kasım ayında imzalanan anlaşma uygulanmaya başlamış oldu.

İsrail Lübnan'ın Kana kasabasına saldırdı: En az 10 ölü, 15 yaralı İsrail Lübnan'ın Kana kasabasına saldırdı: En az 10 ölü, 15 yaralı

Söz konusu anlaşma uyarınca Arnavutluk, önümüzdeki beş yıl içinde İtalya'dan gelecek 36,000 göçmenin barınması için iki tesis kuracak. Göçmenlerin iltica başvuruları Arnavutluk'ta işleme konulacak. Sığınma başvurusu kabul edilenler İtalya'ya yerleştirilirken, başvuruları reddedilenlerse doğrudan Arnavutluk'tan sınır dışı edilecek. Çarşamba günü Arnavutluk'a ulaşan göçmenlerin 10'u Bangladeşli ve 6'sı Mısırlı ve bu göçmenlerin hepsi Libya'dan yola çıktıktan sonra denizde kurtarılmıştı.

Yerel yetkililer, göçmenlerin Arnavutluk'un Leş bölgesinde bulunan Gjader'deki bir konaklama merkezine nakledilmeden önce Şingin'de doğrulama prosedürlerinden geçeceğini söyledi. Proje hem ülke içinde hem de Avrupa'da tartışmalara neden olmuş durumda. Merkez sol ve sol kanat siyasi güçler ve insan hakları grupları, sığınmacıların haklarının yeterince korunmayacağı endişesiyle bu merkezleri eleştiriyor. Öte yandan İtalya ve Avrupa'daki sağcı siyasi güçler projeyi düzensiz göçün yönetilmesine yönelik olası bir model olarak görüyor.

Kaynak: rss