Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı

İtalyan İlaç Ajansı (AIFA), AstraZeneca aşısının ABV2856 kodlu serisini "tedbir amaçlı" yasakladı. Ajanstan yapılan açıklamada "an itibarıyla şüpheli olayla aşı arasında nedensel bir bağlantı kurulmadığı" ancak ajansın "gerekirse ek tedbirler alma hakkını saklı tuttuğu" belirtildi. Ajans, hükümetin sağlık uzmanları ve askeri yetkililerle askerin ölümü üzerine bir soruşturma yürüttüklerini bildirdi.

İtalya'da kullanımı 29 Ocak'ta onaylanan AstraZeneca aşısı ülkede kullanımı onaylanan üç aşının en sonuncusuydu. Diğer ikisi, Pfizer-BioNTech aşısı 21 Aralık'ta, Moderna aşısıysa 6 Ocak'ta onaylanmıştı. Üç aşının da tamamen etkili olmaları için iki doz uygulanmaları gerekiyor.

İtalya'da halihazırda onaylanma aşamasında olan en az dört aşı daha var. Medyaya yansıyan haberlere göre bir sonraki onayı alacak aşı büyük ihtimalle ABD aşı geliştiricisi Johnson & Johnson'ın tek dozluk aşısı olacak. Bu hafta Rus Sputnik V aşısının geliştiricileri, aşının ülkedeki kullanımı konusunda onay alacaklarına dair bir garanti olmasa da, Temmuz ayından önce İtalya'da aşı üretimine başlamak üzere bir anlaşma imzaladıklarını duyurdu.

İtalya'da aşıların piyasaya sürülmesi tedarik ve iç dağıtım sorunları nedeniyle engele takılmıştı. Ocak ayında İtalya, Pfizer ve BioNTech'i tedarik kontratlarına uymadıkları gerekçesiyle dava etmekle tehdit etmiş, bu ayın başında, İngiliz-İsveç ilaç devi, İtalya için planladığı teslimat planının gerisine düştüğünden Avustralya'ya gidecek 250 bin doz AstraZeneca aşısının ihracatını engellemişti.

Ocak ayında İtalya, AB ülkeleri arasında nüfusunun en az yüzde birini aşılamayı başaran ilk ülkeler arasındaydı. Ama Cuma sabahı itibarıyla İtalyanların sadece 1,86 milyonu tamamen aşılanmış durumda. Bu, ülke nüfusunun yüzde üçünden biraz fazlası. Veri şirketi Statista'dan alınan son bilgilere göre, ülkedeki genel aşılama oranı ise AB ülkeleri arasında alt sıralarda yer alıyor.

Editör: İRFAN KARSLI