Dünya

İsviçreli meteorolog: Küresel ısınma yüzünden aşırı hava koşullarında artış olabilir

İsviçre'de hava durumu izleme faaliyeti yürüten devlet kuruluşu MeteoSwiss'te çalışan bir meteorolog olan Mikhael Schwander Pazartesi günü Xinhua ile yaptığı söyleşide, "Ortal...

Abone Ol

İsviçre'de hava durumu izleme faaliyeti yürüten devlet kuruluşu MeteoSwiss'te çalışan bir meteorolog olan Mikhael Schwander Pazartesi günü Xinhua ile yaptığı söyleşide, "Ortalama sıcaklıklardaki artışla birlikte şiddetli yağmur dönemleri yaşama olasılığımız da artıyor, çünkü hava ne kadar ısınırsa o kadar çok su buharı içerebilir ve bu da potansiyel olarak daha fazla yağmur yaratabilir" dedi.

Meteorologa göre, 2050 yılına kadar İsviçre ve komşu ülkelerinde sıcaklık dalgalarının sıklığı da iki katına çıkabilir ve yağmurlar daha az sıklıkla yağsa da ortalama şiddeti daha fazla olabilir. Schwander, "Sıcaklık dalgalarının sıklığında ve şiddetinde bir artış yaşayabiliriz, örneğin Cenevre'de genel olarak sıcaklığın 30 santigrat derecenin üzerinde olduğu gün sayısı 15'tir; 2060 yılında bu sayı iki katına çıkarak 31 ile 39 arasında olacak ve yüzyılın sonuna gelindiğinde daha da artacak" dedi.

Schwander, İsviçre ve diğer Avrupa ülkelerinde sıcaklık artışının dünya ortalamasının üzerinde olabileceğini, çünkü küresel sıcaklık artışları hesaplanırken karaya göre daha yavaş yükselen deniz yüzeylerindeki sıcaklıkların da dikkate alındığını belirtti. Meteorolog, "İsviçre için 1980-2010 dönemine kıyasla 2 santigrat derecenin biraz üzerinde bir artış yaşayacağız" dedi. Bazı bilim insanları iklim değişikliğinin geri döndürülemeyeceğini söylerken Schwander, atmosferde bir "kısır döngünün" şimdiden gözlenebileceğine işaret ediyor.

Schwander, "Su buharı çok etkili bir sera gazı olduğu için, CO2'nin artması sıcaklık artışına neden oluyor ve bu da havadaki su buharında daha fazla artışı beraberinde getiriyor ve sonuçta sıcaklık daha da artıyor" dedi. Schwander, iklim değişikliği trendini durdurmak amacıyla karbon nötrlüğe ulaşabilmek için bütüncül bir yaklaşımın benimsenmesi çağrısında bulundu. Schwander, "Bu çok şeyi ima ediyor, bunların hepsi alternatiflerini bulmamız gereken yaşam tarzımızın bir sonucu. Bunu yapabilmek için tüketim toplumumuzu tamamen değiştirmemiz gerektiğini düşünüyorum" dedi.