Çalışanlara aşıdan önce virüs bulaşmadığı durumlarda, Pfizer aşısı ile aşılananlarda antikor düzeyinin, ikinci dozdan yedi ay sonra yüzde 85 düştüğü tespit edildi. Bununla birlikte aşı olmadan önce virüs bulaşanlar arasında söz konusu düşüş önemli ölçüde yavaştı.

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bir sağlık çalışanı, bir doz AstraZeneca Kovid- 19 aşısı hazırlıyor, 10 Haziran 2021. (Fotoğraf: Zulkarnain/Xinhua)

Araştırmacılar AstraZeneca aşı olanlarda daha da büyük azalma gözlemlediler. Araştırmanın lideri Charlotte Thalin, İsveç Televizyonu'na verdiği demeçte, "Beklendiği üzere antikor düzeyleri zamanla düşüyor, ancak böylesi görece sağlıklı ve genç grupta bu kadar önemli ölçüde düşmesi beni şaşırttı" dedi.

Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor
İsrail'in orta kesimindeki Modiin kentinde bir kişiye üçüncü doz Kovid-19 aşısı uygulanıyor, 17 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Gil Cohen Magen/Xinhua)

Thalin, "Düşük düzeyde antikor, aşılanmış gruplarda bile enfeksiyonun geniş biçimde yayılabileceği anlamına geliyor ve bu, özellikle yaşlılarımız için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle üçüncü dozu onlara mümkün olabildiğince erken vermeliyiz" diye ekledi. İsveç Televizyonu'nun haberine göre, araştırmada 2 binden fazla hastane çalışanı gözlemlendi ve en son bulgular 460'tan fazla çalışandan oluşan bir alt kümeye dayanıyor.

Editör: İRFAN KARSLI