Sağlık

İsveç'te bir hastanenin doğum servisinin tamamı Kovid-19 hastalarıyla dolu

STOCKHOLM, 7 Ocak (Xinhua) Omicron varyantında yaşanan artışın vurduğu İsveç'te son 24 saatte yaşanan teyitli yeni Kovid-19 vakalarının sayısı, bir önceki rekorun yarısı kada...

Abone Ol

STOCKHOLM, 7 Ocak (Xinhua) Omicron varyantında yaşanan artışın vurduğu İsveç'te son 24 saatte yaşanan teyitli yeni Kovid-19 vakalarının sayısı, bir önceki rekorun yarısı kadar artış gösterdi. Bu tablo hamile kadınlara da yansıyor. İsveç'in ikinci büyük kenti Göteborg'da bir hastanenin doğum servisi sosyal medya hesabından "Pandeminin başlangıcından bu yana ilk olarak doğum servisimizin tamamı Kovid-19 testi pozitif çıkan kadınlarla doldu" şeklinde paylaşım yaptı. SVT, Kovid-19 testi pozitif çıkan 11 hamile kadının hemen hemen tamamının aşı olmamış kadınlardan oluştuğunu bildirdi.

Hastanenin doğum servisinin yöneticisi Shabnam Ronaghi SVT'ye, "Doğum servisinde zaten gergin bir durum mevcut. Doğum yapan kadınların tam koruyucu ekipman giymesi zor bir çalışma ortamı oluşturduğu için şimdi durum daha da kötüleşti" diye konuştu. Ronaghi, "Hamile bir kadın olarak risk grubunda bulunuyorsunuz ve aşı yaptırmamış olmak ciddi bir şey" diye ekledi. İsveç Kamu Sağlığı İdaresi'ne göre hamile kadınların Kovid-19 ile ciddi hastalanma riskleri daha yüksek ve böyle bir enfeksiyon erken doğuma da yol açabiliyor. İdare bu nedenle hamile kadınların aşılanmasını şiddetle tavsiye ediyor. İsveç Kamu Sağlığı İdaresi'nin yayınladığı bir raporda, buna rağmen Aralık 2021'de doğum yapan kadınların sadece yüzde 54'ünün en az tek doz aşı vurulduğu belirtiliyor.

Buna karşın, Çarşamba günü itibarıyla 12 yaş ve üzeri nüfusta en az tek doz aşı yaptırmış olanların oranı ise yüzde 85,9. SVT, İsveç hastanelerinde yatarak tedavi gören Kovid-19 hastalarının sayısının Perşembe günü bir önceki güne göre 100'ün üzerinde artış göstererek yaklaşık 930'a çıktığını, 110 hastanın ise yoğun bakımda bulunduğunu bildirdi. İsveç Kamu Sağlığı İdaresi Çarşamba günü düzenlediği bir basın toplantısında, yoğun bakımda yatan Kovid-19 hastalarının yüzde 75'inin aşılanmamış olduğunu söyledi. Çarşamba günü yayınlanan verilere göre 10,4 milyon nüfusa sahip İsveç'te pandeminin başlangıcından bu yana toplam vaka sayısı 1,375 milyon olurken bu vakaların 15.369'u ölümle sonuçlandı.