Karolinska Enstitüsü Laboratuvar Tıbbı Departmanı Başkanı Matti Sallberg, Cuma günü İsveç Radyosu'na yaptığı açıklamada, "İki doz aşı olduktan sonra hastalığa karşı korunuyorsunuz ama bu, enfekte olmaya karşı tamamen korunduğunuz anlamına gelmiyor" dedi.

Sallberg'in açıklaması, İsveç'in en büyük ikinci kenti Göteborg'daki bir bakımeviyle ilgili yerel medyada yer alan haberlerin ardından geldi. Haberlere göre iki dozluk aşılanması tamamlanan bakımevi sakinlerinden 10'unda Kovid-19 tespit edildi.

Aşı olanların da Kovid-19 semptomları gösterebileceğini söyleyen Sallberg, "Ciddi şekilde hastalanmamanız ve kesinlikle hastanede tedaviye ihtiyaç duymamanız gerekir ancak çok hafif semptomlarınız olabilir" ifadelerini kullandı.

Mevcut durumda aşıların, Kovid-19 kısıtlamalarının yerini alamayacağını vurgulayan uzman, "İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun tavsiyeleri dışında herhangi bir şey yapmaya cesaret etmezdim. Ve kurum şu anda, kısıtlamalara her zamanki gibi devam etmenizi tavsiye ediyor" dedi.

BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı

İsveç Radyosu'nun bildirdiğine göre Perşembe günü itibarıyla 10,4 milyonluk nüfusa sahip İsveç'te 216.269 İsveçli en az bir doz aşı oldu. Ancak bazı ilçeler beklenenden daha az dozun temin edilmesi nedeniyle aşılama hızının düştüğü uyarısında bulundu.

İsveçli yetkililer, üretim sorunlarından dolayı gelecek aylarda 1 milyon AstraZeneca aşısı yerine sadece 400.000 dozun gelmesini bekliyor. Pfizer da iki hafta önce, teslimatta yüzde 15'lik kesinti yapmak zorunda kaldığını duyurmuştu.

Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı son verilere göre şu anda Almanya, Çin, Rusya, İngiltere ve ABD'nin de aralarında yer aldığı farklı ülkelerde 236 aşı adayının geliştirme süreci devam ederken, bunların 63'ü klinik deneme aşamasında bulunuyor.

Editör: İRFAN KARSLI