SVT'ye konuşan Ulusal Sağlık ve Sosyal Yardım Kurulu Program Yöneticisi Maria State, ilacın dozunun Cuma günü, ismi açıklanmayan bir hastaneye gönderildiğini ve hemen kullanıldığını söyledi. Bamlanivimabın 200 dozluk ilk düzenli teslimatının gelecek hafta başlaması bekleniyor. State, ihtiyaç olması halinde gelecekte alımların sürebileceğini söyledi.

State, SVT'ye yaptığı açıklamada, "Virüse karşı işe yarayan ilaçlara erişim sınırlı ve bu ilaç da sağlık için yeni bir araç sunuyor. Ancak aşılamanın devam etmesiyle birlikte ilaca ihtiyacın azalacağını umuyoruz" dedi. Bir monoklonal antikor olan bamlanivimab, koronavirüsün diken proteinini hedef alıyor ve virüsün hücreleri enfekte etmesini engelleyerek çalışıyor.

Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı

Bamlanivimab, Kasım ayında Amerika Birleşik Devletleri'nde acil kullanım onayı almıştı ve an itibarıyla Avrupa İlaç Ajansı tarafından da inceleniyor. İsveç Tıbbi Ürünler Ajansı, Şubat ayında, altta yatan hastalıkları nedeniyle virüse karşı daha savunmasız olan Kovid-19 hastalarında bamlanivimabın acil kullanımına onay verdi.

Editör: İRFAN KARSLI