Aftonbladet gazetesi, İsveç'in güneybatısındaki Ringhals nükleer santralinin çoğunluk sahibi Vattenfall'ın, şebeke operatörü Svenska Kraftnat'a, Ringhals'ın mevcut 2.190 megavatlık üretimine ilaveten 2.800 megavat kurmayı ve ilk yeni reaktörü 2032 yılına kadar şebekeye bağlamayı planladığını bildirdiğini yazdı. 

STOCKHOLM, 26 Ocak (Xinhua) -- Aftonbladet gazetesi Çarşamba günü, İsveç'in devlete ait enerji şirketi Vattenfall'ın, enerji arzını güvence altına almak için mevcut bir nükleer santralin bulunduğu yere yeni küçük modüler nükleer reaktörler (SMR'ler) kurma olasılığını araştırdığını bildirdi. Gazete, ülkenin güneybatısındaki Ringhals nükleer santralinin çoğunluk sahibi Vattenfall'ın, şebeke operatörü Svenska Kraftnat'a Ringhals'ın mevcut 2.190 megavatlık üretimine ilaveten 2.800 megavat kurmayı ve ilk yeni reaktörü 2032 yılına kadar şebekeye bağlamayı planladığını bildirdiğini yazdı.

CysturQ007015_20230126_CBMFN0A001

Tarihsiz fotoğrafta, İsveç'in güneybatısında bulunan Varberg'deki Ringhals 1 nükleer reaktörünün binası görülüyor. (Fotoğraf: Vattenfall/Dağıtım Xinhua aracılığıyla) Vattenfall'ın bir sözcüsü geçtiğimiz Kasım ayında İsveç Televizyonu'na (SVT), "büyük ölçekli nükleer enerjinin bugün uygulanabilir olmadığını" söyledi ve Aftonbladet de, şirketin bunun yerine her biri 300 ila 400 megavat arasında çıkışa sahip birçok SMR inşa etmeyi hedefleyebileceğini kaydetti. İsveç İklim ve Çevre Bakanı Romina Pourmokhtari de, Aftonbladet gazetesine, daha küçük reaktörlerin aynı ekonomi ölçeğini sunmasa da, "Daha ucuz ve daha hızlı inşa edildikleri söyleniyor" diyerek, bu gibi başka avantajları olduğunu belirtti. Pourmokhtari Aftonbladet'e, "2032 çok iddialı, ancak (inşaatın) mümkün olduğu kadar çabuk olması acil" dedi. İsveç Radyasyon Güvenliği Ajansı'na göre nükleer enerji, İsveç'te üretilen elektriğin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturuyor. Ajansa göre, 2017 ile 2020 yılları arasında dört reaktörün hizmet dışı bırakılmasının ardından, şu anda üç yerde altı reaktör kaldı.

Filipinler'i etkisi altına alan Yagi Tropikal Fırtınası hayatı felç etti Filipinler'i etkisi altına alan Yagi Tropikal Fırtınası hayatı felç etti

Tarihsiz fotoğrafta, İsveç'in güneybatısında bulunan Varberg'deki Ringhals nükleer santrali görülüyor. (Fotoğraf: Vattenfall/Dağıtım Xinhua aracılığıyla) Kısmen Rusya-Ukrayna çatışmasının bir sonucu olarak, İsveç'teki elektrik fiyatları 2022'de benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı ve ülkedeki yüksek enflasyona katkıda bulundu. Geçtiğimiz Eylül ayındaki seçimlerin kazananı olan blok, seçim öncesinde, yeni nükleer santrallerin kurulmasını teşvik eden bir politika yoluyla enerji güvenliğini artırma ve elektrik fiyatlarını düşürme sözü vermişti.

Kaynak: rss