STOCKHOLM, 28 Ocak (Xinhua) İsveç hükümeti, ülkenin nükleer atıklarının güvenli ve uzun süreli saklanması amacıyla İsveç'te kullanılmış nükleer yakıt için nihai deponun inşasını Perşembe günü onayladı. Depo, başkent Stockholm'ün yaklaşık 140 kilometre kuzeyinde yer alan Forsmark'taki mevcut bir nükleer enerji santralinin yakınında olacak. Plana göre, yaklaşık 12.000 ton radyoaktif atıkla dolu 6.000 koli, bakır ve ince bir doğal kil olan bentonit ile kaplanacak ve 100.000 yıldan fazla bir süre boyunca ana kayanın 500 metre altında gömülü bırakılacak. İklim ve Çevre Bakanı Annika Strandhall basın açıklamasında, "Bu, hem çevre hem de insanlar için güvenlik sağlayacak güvenilir bir kullanılmış yakıt deposu olacak. Ayrıca bu, İsveç elektrik arzı ve İsveç'teki işler için uzun vadeli şartları karşılıyor" dedi.

ÇİN’İN TÜRKİYE’DEKİ YATIRIMLARI ÇİN’DE EĞİTİME TALEBİ ARTIRDI ÇİN’İN TÜRKİYE’DEKİ YATIRIMLARI ÇİN’DE EĞİTİME TALEBİ ARTIRDI

Karar İsveç'in toprak ve çevre mahkemesinin incelemesine ve İsveç Radyasyon Güvenliği Otoritesi'nin değerlendirmesine tabi olmasına rağmen, nihai deponun inşaatı 2023'te başlayabilir. İnşaattan İsveç Nükleer Yakıt ve Atık Yönetim Şirketi (SKB) sorumlu olacak. Bir nükleer atık kapsülleme tesisinin inşasıyla birlikte, yaklaşık 19 milyar İsveç kronu (2 milyar ABD doları) tutarında bir yatırım gerektirecek tüm projenin tamamlanması yaklaşık on yıl alabilir. SKB CEO'su Johan Dasht duyurunun ardından, "Bu, SKB'nin neslimizin ürettiği nükleer atıkların bertaraf etmesini sağlayan tarihi bir karardır" dedi. Bununla birlikte bu plan, İsveç bilim camiasında anlaşmazlıklara neden oldu. İsveç Televizyonu, KTH Kraliyet Teknoloji Enstitüsü'ndeki birçok bilim insanının, bakır kutuların korozyon nedeniyle işe yaramayabileceğinden endişe ettiğini duyurdu. İsveç şu anda üç nükleer santralde ülkenin elektrik ihtiyacının yaklaşık üçte birini karşılayan altı reaktöre sahip bulunuyor.

Editör: İRFAN KARSLI