Sağlık

İsveç 12 yaş altı çocukların Kovid-19'a karşı aşılanmasını tavsiye etmedi

STOCKHOLM, 28 Ocak (Xinhua) Pediatri dernekleri ve makamlarıyla istişarelerde bulunan kurum, sağlıklı çocukların aşılanmasıyla elde edilecek faydaların, potansiyel risklerden...

Abone Ol

STOCKHOLM, 28 Ocak (Xinhua) Pediatri dernekleri ve makamlarıyla istişarelerde bulunan kurum, sağlıklı çocukların aşılanmasıyla elde edilecek faydaların, potansiyel risklerden fazla olmadığını söyledi. Bununla birlikte basın toplantısında konuşan kurumun genel direktörü Karin Tegmark Wisell, "Pandeminin İsveç'te ve dünyanın diğer bölgelerinde nasıl bir gelişim sergilediğini sürekli değerlendiriyoruz ve sonbahar döneminden önce yeni bir değerlendirme yapacağız" diye ekledi. İsveç şu anda 5 ila 11 yaşlarındaki çocuklardan sadece solunum yolu enfeksiyonlarına karşı özellikle hassas olanların aşılanmasını tavsiye ediyor. Öte yandan Halk Sağlığı Kurumu'ndan Britta Bjorkholm, ülkede tam hız devam eden Omicron dalgası konusunda, "Yukarı yönlü eğilim devam ediyor, ama tam olarak ne zaman olduğunu söylemek güç olsa da kısa sürede tepe noktasına ulaşacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

İsveç hükümeti Çarşamba günü çoğu kısıtlamanın 9 Şubat'tan itibaren hafifletilebileceği imasında bulundu. Ancak vaka sayılarında yaşanan artış karşısında kurum, insanları toplu taşıma araçlarında maske takma tavsiyesine uymadıkları için eleştirdi. Perşembe günü İsveç'in 10,4 milyonluk nüfusundaki toplam vaka sayısı 2 milyonu aştı. Yetersiz test kapasitesi yüzünden kurum, şu anda haftada yaklaşık 500.000 kişinin Kovid-19'a yakalandığını tahmin ediyor. Öte yandan ölüm sayıları nispeten stabil kaldı. Hükümet, bunun nedeninin yaşlılar başta olmak üzere yaygın aşılama çalışmaları olduğunu düşünüyor. Kurumun yayınladığı son istatistiklere göre 12 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 86,7'si en az bir doz, yüzde 83,6'sı iki doz, 18 yaş üzerindekilerin 45,4'üyse takviye doz aşı olmuş durumda.