Yaşam

İstanbul'da, mali sıkıntılar nedeniyle ikinci el mağazaları popülerlik kazanıyor

İSTANBUL, 16 Ocak (Xinhua) Türköz, Xinhua'ya yaptığı açıklamada, "Bunlar eski ancak sizi kesinlikle sıcak tutuyor" dedi. İstanbul'un en işlek bölgelerinden Harbiye'de yer al...

Abone Ol

İSTANBUL, 16 Ocak (Xinhua) Türköz, Xinhua'ya yaptığı açıklamada, "Bunlar eski ancak sizi kesinlikle sıcak tutuyor" dedi. İstanbul'un en işlek bölgelerinden Harbiye'de yer alan ikinci el mağazasında, pek çok renkli kıyafet, kaban, gece kıyafeti, baş örtüsü, ponponlu terlik, ayakkabı ve aksesuar satılıyor. Türkiye'deki finansal kriz nedeniyle yıllık enflasyon oranı yüzde 36'yı aştığından, ikinci el mağazalar, özellikle Türkiye'nin finans ve kültür merkezi İstanbul'da giderek daha popülerlik kazanıyor. İkinci el mağazası sahibi Ülkü Albasmacıyan'a göre, Türk gençleri ikinci el kıyafetleri sadece uygun fiyatlı oldukları için değil, şık ve özgün tarzları nedeniyle de satın alıyor. Albasmacıyan, 1994 yılından bu yana kullanılmış her türlü eşyayı topluyor. Dükkan sahibi işinden bahsederken, "Kendimi her zaman hikaye toplayıcısı olarak görüyorum. Çocukluk anılarımı, ailemi veya birlikte büyüdüğüm mahallemdeki kadınlarını, insanlarını, karakterleri hatırlamak gibi" ifadelerini kullandı.

Türköz, denediği pelerin ve şapka için 500 Türk lirası (37 ABD doları) ödedi. Benzer ürünleri raftan almış olsaydı, en az 2000 lira ödemek durumunda kalacaktı. Türköz, "Bildik mağazalara baktığınızda hepsinde aynı ürünleri görebilirsiniz. Aynı ürünü farklı fiyat etiketleriyle gördüğünüz için de mağaza mağaza gezmeye gerek yok" dedi. Türköz, ikinci el mağazasındaki ürünlerin son derece farklı ve özgün oldukları için, satın alanlar için kişiselleştirilmiş ürünler haline geldiklerini vurguladı. Beyoğlu ilçesinin Asmalımescit semtindeki tarihi Suriye Pasajı'nda bulunan By Retro, İstanbul'daki ikinci el mağaza müdavimlerinin favori mağazalarından biri. Mağazanın ortaklarından Fırat Uyanık Xinhua'ya yaptığı açıklamada, mağazada "sonsuz öğrenci indirimi" olduğuna işaret etti. Uyanık, "Bu işten (ikinci el kıyafet satarak) çok az kar ediyoruz" diyerek de itirafta bulundu.