Yurt

İstanbul, ekonomi ve doğa için atıkların geri dönüşümünde farkındalık yaratıyor

Her gün ortalama 80 çöp kamyonu, yaklaşık 500 ton evsel atığı İstanbul'daki bir geri dönüşüm tesisine taşıyor. Geri dönüşüm ve kompost tesisi bu atıkları alıyor ve günde 70 il...

Abone Ol

Her gün ortalama 80 çöp kamyonu, yaklaşık 500 ton evsel atığı İstanbul'daki bir geri dönüşüm tesisine taşıyor. Geri dönüşüm ve kompost tesisi bu atıkları alıyor ve günde 70 ila 75 ton organik olarak zengin kompost ile 15 ton plastik, kağıt, metal ve cam gibi değerli malzemeler üretiyor. Atıkları, şehir genelinde bulunan parklarda, bahçelerde ve seralarda kullanmak için organik değeri yüksek kompost haline getirmek yaklaşık iki ay sürüyor. 16 milyonu aşan nüfusa sahip olan İstanbul'da her gün yaklaşık 18.000 ton evsel atık çıkıyor.

25 Mayıs 2021'de çekilen fotoğraf, İstanbul'daki bir geri dönüşüm tesisini gösteriyor. (Fotoğraf: Osman Orsal/Xinhua)

Türkiye'nin önde gelen çevre yönetim şirketlerinden biri olan İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İSTAÇ) Genel Müdürü Aslan Değirmenci, Xinhua'ya verdiği röportajda "Bu durum, kişi başına yaklaşık 1,1 kg atık üretimi anlamına geliyor" dedi. Değirmenci'nin başında olduğu ekipler, giderek artan atık sorunuyla başa çıkmak için yoğun çaba sarf ederken aynı zamanda farkındalık yaratmaya da çalışıyor ve vatandaşları çöplerini ekonomi ve doğa için birer değer olarak görmeye çağırıyor. "İstanbulluları ve tüm devlet ile özel kurumları bu bilinçle atıkları ayrıştırarak yetkili kuruluşlara teslim etmeye çağırıyoruz" diyen Aslan Değirmenci, "Bu, İstanbul'un atık sorununu çözmek için atılacak en önemli adımlardan biri olacak" diye ekledi. Değirmenci'ye göre bu farkındalık gelişirse Türkiye'nin atık ithalatçısı bir ülke olmasının da önüne geçilebilir.

25 Mayıs 2021'de çekilen fotoğraf, İstanbul'daki geri dönüşüm tesisini gösteriyor. (Fotoğraf: Osman Orsal/Xinhua)

Bununla birlikte maksimum kapasitede geri dönüşüm yapılabilmesi, toplumsal bilincin yüksek düzeye çıkarılmasına bağlı olduğu için bu kolay bir süreç değil. Şişli Belediyesi, kaynakların verimli kullanılması için kağıt, karton, metal, plastik ve cam malzemelerin ayrı ayrı toplanması gerektiğini düzenli olarak duyuruyor. Belediye, mahalle sakinlerine çöplerini, her mahalledeki devlet daireleri, okullar, hastaneler, kurumlar ve belediye hizmet binaları gibi çeşitli yerlere yerleştirilmiş ayrı çöp konteynerlerine atmaları için çağrıda bulunuyor. İnternet sitesinde yer alan çağrıda, "Cam atıklarınızı, 199 noktaya yerleştirdiğimiz cam atık konteynerlerine atabilirsiniz" ifadesi bulunuyor.

25 Mayıs 2021'de çekilen fotoğraf, İstanbul'daki geri dönüşüm tesisini gösteriyor. (Fotoğraf: Osman Orsal/Xinhua)

Şişli'de yaşayan Sevgi Altan, pek çok kişinin "bu noktalara gidemeyecek kadar tembel" olduğunu ve bazılarının atıklarını hiç ayırmadığını söyledi. Xinhua'ya konuşan Altan, "Toplumumuzda bu bilinci yerleştirmek zaman alacak" dedi. Öte yandan, geri dönüşüm tesisinde fabrika şefi olan İbrahim Türkeri, sürecin sonunda elde edilen çıktıdan oldukça memnun olduğunu söylüyor. Türkeri, Xinhua'ya "Bu kompost, toprağın su tutma kabiliyetini artırıyor ve bitkilerin gerekli besinleri almasını sağlıyor" dedi ve "Evdeki bitkilerinizin

İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İSTAÇ) Genel Müdürü Aslan Değirmenci, İstanbul'da Xinhua'ya verdiği röportajda konuşuyor, 25 Mayıs 2021. (Fotoğraf: Osman Orsal/Xinhua)

Atıktan yakıt türeten tesis, her gün 110 ton geri dönüştürülemeyen kağıt, plastik, ahşap ve tekstil artıklarını alıyor ve çimento fabrikaları için yakıta dönüştürüyor. Evsel atık yakma tesisinin de inşaatının sürdüğünü söyleyen Değirmenci, "Bu tesis önümüzdeki aylarda devreye girdiğinde günde 3.000 ton evsel atığı kullanarak elektrik enerjisi üreteceğiz" dedi.