51 yaşındaki Filistinli ve üç erkek kardeşi, şehrin eteklerindeki Yitzhar yerleşiminden İsrailli yerleşimcilerin neredeyse her gün gerçekleştirdiği saldırılarla karşı karşıya kalıyor. Ebu Merhej, Xinhua'ya, İsrailli yerleşimcilerin saldırılarını taş atmak, havaya ateş açmak ve Filistinlilerin arabalarına zarar vermek gibi yöntemlerle gerçekleştirdiğini söyledi.

Kendi ailesinin güvenliğinden de çok endişeli olduğunu dile getiren Ebu Merhej "(yerleşimciler)insanlar uyurken gece karanlığından yararlanarak evlere saldırılar düzenliyorlar" dedi. Ebu Merhej, "Daha önce birkaç ailenin başına geldiği gibi evinin ateşe verileceğine ya da evine ateş açılacağına dair sürekli içinde olan bir korkuyla" gece boyunca uyanık kaldığını da söyledi.

Ebu Merhej, daha önce birkaç İsrailli yerleşimcinin kasabada, aralarında kadınlar ve çocukların da bulunduğu 50 kişinin yaşadığı, dört eve yönelik saldırıları anlattı.

"Yerleşimcilerin bitmek bilmeyen saldırılarından korunmak için evlerin etrafını demirden çitle çevirdik" diyen Ebu Merhej "İsrail ordu güçlerinin saldırılar sırasında yerleşimcilere eşlik ettiğini, sadece onları koruduklarını ve kendilerinin yerleşimcilere karşı koymalarını engellediğini" belirtti. Belediye Başkan Yardımcısı Kamal Odeh, sakinlerinin çoğunluğunun tarım ve ticaretle meşgul olduğu yaklaşık

9.000 dönümlük (900 hektar) bir alanı kaplayan Huwara'da yaklaşık 7.000 kişinin yaşadığını söyledi. Odeh, "Yerleşimciler kasabadaki evlere ve insanların mülklerine onlarca kez saldırı düzenlediler. Geçtiğimiz birkaç gün içinde, parmaklarını bile kıpırdatmayan İsrail ordusunun gözü önünde onlarca ağacı kestiler" dedi.

Son iki hafta içinde Batı Şeria'daki Filistin şehirleri Nablus, El Halil ve Ramallah, İsrailli yerleşimcilerin neredeyse her gün yaptıkları saldırılara tanık oldu. Filistin resmi haber ajansı WAFA, saldırıların şimdiye kadar maddi hasarla sonuçlandığını ancak can kaybının olmadığını bildirdi.

Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek

İsrail medyasında yer alan haberlerde, yerleşimci grupların Batı Şeria'daki Nablus'ta Dawabsha ailesine yapıldığı gibi yeni bir "katliam" gerçekleştireceğine dair İsrail güvenliğinin uyarıda bulunduğu belirtilmişti. 2015'in Temmuz ayında İsrailli yerleşimciler, Nablus yakınlarındaki Duma köyünde Dawabsha ailesinin evini yakarak bir adamın karısı ve bebeğiyle birlikte ölümüne yol açmıştı. Olayda dördüncü bir kişi de ağır yaralanmıştı.

Yerleşimci saldırıları, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tal Menashe yerleşimi yakınlarında bir taşla öldürülmüş 50 yaşındaki İsrailli bir kadının cesedinin kısa süre önce bulunmasının ardından başladı. İsrail ordusu cinayetten Cenin'deki bir Filistinliyi sorumlu tutuyor.

Batı Şeria'nın kuzeyindeki yerleşim faaliyetlerini izleyen Filistin Yönetimi yetkilisi Ghassan Daghlas, İsrailli yerleşimcilerin Filistinlilere ve Filistinlilerin evlerine yönelik saldırıların sıklığında önemli bir artış olduğunu söyledi. Daghlas, "Caydırıcı olmayan İsrail ordusu, İsrailli yerleşimcilerin gerçekleştirdiği saldırılar ve işlediği suçların üzerini örtüyor" dedi.

Daghlas, yerleşim yerleri ve yolların inşa edilmesi için arazilere el konulmasının yanı sıra Batı Şeria'daki yerleşimciler tarafından yılda yaklaşık 300 saldırı düzenlendiğini de sözlerine ekledi. Resmi Filistin rakamlarına göre, 1967'den beri Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yaklaşık 700.000 İsrailli yerleşimci yaşıyor.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Filistin kabinesinin geçtiğimiz hafta yaptığı haftalık bir toplantıda, İsrailli yerleşimcilerin Filistinlilere ve Filistinlilerin evlerine yönelik saldırılarının "iyi organize olduğunu" söyledi. Iştiyye, ayrıca "Filistin halkının hemen ve acil uluslararası koruma altına alınması" çağrısında bulundu.

Editör: İRFAN KARSLI