KUDÜS, 25 Kasım (Xinhua) Technion açıklamasına göre, Advanced Materials dergisinde yayımlanan araştırma kapsamında geliştirilen pansuman, yarayı birbirine yapıştırıyor, enfeksiyonu önlüyor ve yaranın durumu hakkında doğrudan doktorun bilgisayarı ya da akıllı telefonuna rapor veriyor. Araştırma Technion ve Shanghai Jiao Tong Üniversitesi öncülüğünde, Sun Yat-sen Üniversitesi Shenzhen Kampüsü ve Xi'an'daki Xidian Üniversitesi'nin işbirliğiyle gerçekleştirildi.

Pansuman ilk olarak planlanan kesik üzerine uygulandı. Ameliyatın akabinde yaranın iki ucu biraraya getirildi ve üç saniye içinde pansuman yarayı birbirine yapıştırdı, böylece yarayı tıpkı dikişlere benzer şekilde kapalı tuttu. Akıllı pansuman daha sonra yarayı sürekli olarak izledi, iyileşme sürecini takip etti, sıcaklık, pH ve glikoz seviyelerindeki değişiklikler gibi enfeksiyon belirtilerini kontrol ederek tıbbi personele raporladı. Akıllı bandaj ayrıca yara bölgesine antibiyotik salarak enfeksiyonu önlüyor.

BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı

Editör: İRFAN KARSLI