BRICS Küresel iklim değişikliğiyle mücadelede sağlam bir temel oluşturuyor BRICS Küresel iklim değişikliğiyle mücadelede sağlam bir temel oluşturuyor

IEC'nin tüketici hizmetleri ve düzenlemelerden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Oren Helman, "IEC, elektriği kesme hakkına sahip. Bu, Yüksek Mahkeme tarafından onaylanan bir hak" diye konuştu. "Kısıtlamalar, uygun bir şekilde önceden bildirimde bulunularak, titiz ve orantılı bir şekilde gerçekleştirilecek" diye ekleyen Helman, Doğu Kudüs Elektrik Şirketi'nin böyle bir adımın atılması niyetiyle ilgili birçok kez bilgilendirildiğini de aktardı. Filistinliler, elektrik konusunda İsrail'e bağımlı durumda. Doğu Kudüs Elektrik Şirketi elektriği IEC'den alıyor ve Filistin Yönetimi'ne satıyor.

İsrail medyasında çıkan haberlere göre, elektrik kesintileri Batı Şeria'daki Ramallah ve Beytüllahim kentleri ile Doğu Kudüs'ün belirli bölgelerini etkileyecek. İsrail, Batı Şeria topraklarını 1967 Ortadoğu Savaşı'nda ele geçirmişti. Uluslararası toplumun büyük bir kısmı, Filistinlilerin gelecekteki devletlerinin bir parçası olarak gördüğü bölgelerde İsrail yönetimini tanımıyor.

İsrail ve Filistin arasında imzalanan geçici anlaşmalar uyarınca İsrail, kendi limanları ve sınır kapıları üzerinden Filistin pazarına ulaşan ürünlerden Filistin Yönetimi adına her ay 150 milyon dolardan fazla gümrük vergisi topluyor. Ancak İsrail zaman zaman Filistinliler üzerinde baskı kurmak amacıyla toplanan bu parayı Filistin Yönetimi'ne aktarmıyor. Filistinliler, İsraillilerin enerji tedariğini azaltmasıyla ilk kez karşılaşmıyor. IEC ve Filistin Yönetimi 2018 yılında elektrik kesintilerinin sona ermesi için borç konusunda bir anlaşmaya varmıştı. Filistin Yönetimi genellikle ödemeleri geciktiriyor.

Editör: İRFAN KARSLI