Yurt

İsrailli bilim insanları su arıtma için yeni teknoloji geliştirdi

Yeni teknoloji, günümüzün yaygın kapasitif deiyonizasyon teknolojisinde hızlı elektrot aşınması sorununa çözüm getiriyor. Bu yöntem sayesinde sudaki sodyum fazlalığı giderilir...

Abone Ol

Yeni teknoloji, günümüzün yaygın kapasitif deiyonizasyon teknolojisinde hızlı elektrot aşınması sorununa çözüm getiriyor. Bu yöntem sayesinde sudaki sodyum fazlalığı giderilirken, kalsiyum ve magnezyum gibi gerekli mineraller ise suda kalıyor.

Mineraller arasında uygun bir oranla sonuçlanan bu işlem, toprağa ve mahsullere de fayda sağlıyor. Yeni sistemde su, kapasitif deiyonizasyon sistemlerinde olduğu gibi iki geçirgen elektrottan akıyor. Bununla beraber, İsrail ekibi, elektrotlardan birine ucuz ve uygulaması kolay bir kimyasal reaksiyon olan sülfonlama (sülfürik asit ile seyreltme) yaparak, kapasitif deiyonizasyon hücresi üretebildi.

Hücrenin, besleme suyunun sodyum emilim oranını azaltmada etkili olduğu kanıtlandı. Ekip, elektrotta önemli bir bozulma olmaksızın, bin devir arıtılmış su elde etmeyi başardı. Sistem, elektrotların voltajı ve şarj süresini değiştirerek kolayca ayarlanabiliyor. İsrail Teknoloji Enstitüsü, yeni yöntemin başta sulama olmak üzere çeşitli kullanım alanları için uygulanabilir olduğunu belirtti.