Sağlık

İsrailli bilim insanları obezite ile sigarayı bırakma arasında bağlantı buldu

KUDÜS, 9 Aralık (Xinhua) -- Nature dergisinde yayımlanan yeni çalışmada WIS araştırmacıları, sigarayı bıraktıktan sonra gelişen obezitenin, bağırsak mikropları tarafından salı...

Abone Ol

KUDÜS, 9 Aralık (Xinhua) -- Nature dergisinde yayımlanan yeni çalışmada WIS araştırmacıları, sigarayı bıraktıktan sonra gelişen obezitenin, bağırsak mikropları tarafından salınan ağırlık düzenleyici bileşikler tarafından yönlendiriliyor olabileceğini buldu. WIS, araştırmacılar tarafından tanımlanan bileşiklerin, insanların sigarayı bırakırken kilo almaktan kaçınmalarına yardımcı olacak yeni tedaviler bulunmasını sağlayabileceğini ifade etti.

Açıklamada ayrıca, bu bileşiklerin sigara içmeyenlerde bile obezite ile mücadele için tedavi yöntemlerine dönüştürebileceği ifade edildi. Ekip, düzenli olarak sigara dumanına maruz kalan farelerin, yağ ve şeker oranı yüksek beslenmelerine rağmen kilo almadıklarını fark etti.

Açık bir şekilde, nikotin gibi sigarayla ilişkili bileşikler, kan dolaşımından "sigara içen" farelerin bağırsaklarına nüfuz ederek, bağırsağın bakteriyel bileşimini ve dolayısıyla vücudun metabolizmasını değiştiriyordu. Dumana maruz kalma sona erdiğinde, fareler sigarayı bırakan insanlarda da sıklıkla olduğu gibi hızla kilo aldı. Farelere mikrobiyomlarını tüketen geniş spektrumlu antibiyotikler verildiğinde "sigarayı bıraktıktan" sonra çok daha az kilo aldılar ve beslenme biçimlerinden bağımsız olarak aylarca zayıf kaldılar. Araştırmacılar, mikrobiyom tarafından üretilen veya değiştirilen binlerce potansiyel biyoaktif metabolit arasında, sigarayı bırakmanın metabolik sonuçlarını açıklayabilecek iki küçük molekül belirledi.