Bu yöntemle araştırmacılar, binlerce yıl önce buğdayın ehlileştirilme sürecinde kaybettiği özellikleri modern buğdaya yeniden kazandırarak, iklim değişikliklerine ve aşırı kurak koşullara daha dirençli hale getirdiler. Bu kaybolan özellikler arasında bitkinin su dengesi ve değişen iklim koşullarıyla başa çıkma becerisi üzerinde dramatik bir etkiye sahip olan kök sistemiyle ilgili anatomik ve fizyolojik özellikler yer alıyor.
Plant, Cell and Environment dergisinde yayınlanan çalışmada, HUJI'den araştırmacılar kaybedilen bu hayati özellikleri modern buğdaya yeniden kazandırmak için yabani buğday ile kültür buğdayını melezleştirdi. Araştırmacılar kök sisteminin kapsamlı bir karakterizasyonuyla genetik sıralamayı birleştirerek, yabani buğdayın, bu kayıp özelliklere katkıda bulunan genomik alanlarını belirledi.
Daha sonra bu alanları modern buğday türlerine uygulanan araştırmacılar, böylece kökler yoluyla su transferinin verimliliğini arttırdı. Yeni buğday türünün saha testinde araştırmacılar, buğdayın kurak koşullarda verimde önemli bir iyileşme ile sonuçlanan su tasarrufu özelliğini ortaya koydular. "Çalışmamız yabani buğdayın, buğday köklerini yeniden şekillendirmekteki büyük potansiyelini gösterdi" diyen araştırmacılar, "Bu sonuçlar, buğday türlerinin yetiştirilmesinin değişen iklim koşullarına uyum sağlamasını ve hızla artan dünya nüfusu için sürekli tohum üretimi ile gıda güvenliğinin sağlanmasını mümkün kılabilir" ifadelerini kullandı.