O tarihlerde henüz madeni para basılmamıştı ve ticaret değişik formlardaki gümüş parçalar aracılığıyla yapılıyordu.
Hayfa Üniversitesi ve Kudüs Üniversitesi'nden araştırmacılar, yaptıkları son çalışmalarda, İsrail'de o dönemde büyük bir gümüş sıkıntısının yaşandığına ve bunun yüzde 80'e varan yüksek konsantrasyonlarda bakırın çok az bir gümüşle karıştırılmasına neden olduğunu dair kanıtlar buldular.
Araştırmacılara göre, sahte parçalara gümüş rengini vermek için içlerine arsenik gibi başka bazı maddeler daha eklenmiş.
3 bin yıl öncesine ait sahte gümüş parçalar. (Fotoğraf: Hayfa Üniversitesi/Xinhua aracılığıyla)
Araştırmacılar konuya ilişkin açıklamalarında, "Parçaların çoğunda bulunan arsenik miktarı birbirine çok benzer seviyelerde; bu da organize bir işlemle karşı karşıya olduğumuzu, yani elimizdeki parçaların belli bir maksata hizmet etmek için üretilen sahte parçalar olduklarını gösteriyor" diye belirttiler.
Araştırma Ekibi, Hitit ve Miken imparatorluklarının yıkıldıkları ve antik Mısır'ın da gerileme yaşadığı ve bu nedenle gümüş sıkıntısı da dahil bir istikrarsızlık ve kıtlığın yaşandığı döneme ait sekiz hazineden gümüş parçaları incelediler.
Araştırmacıların açıklamasında, "Ancak gümüş parçalar ticaretin önemli bir bölümünü oluşturmaya devam ediyordu, bu nedenle gümüş ile bakırın karıştırılması yaygın ve gerekli bir işlem haline gelmişti" denildi.
Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, bölgede bulunan daha eski dönemlere, M.Ö. 1900'lere tarihlenen benzer parçalar neredeyse yüzde 100 gümüşten oluşuyordu.