Bu iki eşsiz antik taş tabut, kuşlar ve memeliler için planlanan yeni veterinerlik tesisinin inşaası sırasında bulundu. İsrail Eski Eserler İdaresi'nden arkeologlara göre lahitler Roma döneminden kalma.

Lahitler, ölümden sonraki yolculuğunda ruhu koruyan ve eşlik eden sembolik daire şekilleriyle ve Helenistik dönemde lahitleri süslemek için sıklıkla kullanılan çiçek çelenkleriyle süslenmiş.

EFES-2022 Tatbikatı sürüyor EFES-2022 Tatbikatı sürüyor

Çelenkler arasında oval şeklinde boşluklar bulunuyor. Arkeologlar bu boşlukların başta geleneksel üzüm salkımı motifiyle doldurulmak istendiği için bırakıldığına ancak bilinmeyen bir sebeple işin yarıda kaldığına inanıyor.

Lahitler, Türkiye'deki Marmara Adası'ndan çıkarılan Prokonnesos mermerinden yapılan prestijli lahitlerin yerel olarak üretilmiş taklitleri. İsrail Eski Eserler İdaresi, taşlara ve gösterişli süslemelere bakarak lahitlerin yüksek statüdeki kişiler için yapıldığını belirtti. Birlikte bulunan iki lahit birbiriyle aynı süslemelere sahip; bir çift ya da aynı ailenin üyeleri için yapılmış olabilirler.

Editör: İRFAN KARSLI