Konuyla ilgili açıklama Salı günü Tel Aviv Üniversitesi tarafından yapıldı. Ön baskısı Medrxiv internet sitesinde yayınlanan çalışmayı, İsrail'in orta bölgelerinde yer alan Tel Aviv Üniversitesi ile Shamir Tıp Merkezi'nden araştırmacılar gerçekleştirdi. Araştırma, iyileşen kadınlar arasında 51 ve üstü yaş grubunda antikor seviyesinin arttığını ve benzer yaştaki iyileşmiş erkeklere kıyasla daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar, bu durumun bağışıklık sistemini etkileyen östrojen hormonu seviyelerindeki değişiklikle ilgili olabileceğini belirtti. İyileşmiş erkekler arasındaysa daha erken yaşlarda, 35 yaş civarından itibaren antikor seviyelerinde artış olduğu gözlendi. Araştırmayı yapan uzmanlar, bunun erkek cinsellik hormonu testosteron seviyelerindeki değişiklikler ve bu durumun bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi ile ilgili olabileceğini düşünüyor.

Ayrıca aşı olanların kanındaki antikor seviyesinin, nekahet evresinde olan kişilerden dört kat daha yüksek olduğu tespit edildi. Genel olarak, genç yetişkinlerin, ileri yaştaki aşılanmış kişilere kıyasla daha uzun süre ve daha yüksek düzeyde antikora sahip olduğu görüldü. Çalışmayı yürüten ekip, 26.000'den fazla kan örneğinde antikor seviyelerini inceledi. Serolojik sonuçlar, yaş grupları ve cinsiyetin yanı sıra aşılamadan sonra geçen süreye ve semptomlara göre de antikor düzeyinin değiştiğine işaret ediyor.

Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı

Editör: İRFAN KARSLI