Bilim ve teknoloji

İsrail'de Mossad ve Şin Bet polis telefonlarının hacklenmesine dair skandalı soruşturacak

KUDÜS, 9 Şubat (Xinhua) Açıklamada, kararın İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Adalet Bakanı Gideon Saar, Kamu Güvenliği Bakanı Omer Bar-Lev ve Başsavcı Gali Baharav-Miyara'nı...

Abone Ol

KUDÜS, 9 Şubat (Xinhua) Açıklamada, kararın İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Adalet Bakanı Gideon Saar, Kamu Güvenliği Bakanı Omer Bar-Lev ve Başsavcı Gali Baharav-Miyara'nın katıldığı bir toplantıda verildiği kaydedildi. Toplantının dört katılımcısı, polisin NSO şirketi tarafından geliştirilen Pegasus casus yazılımını onlarca yetkili ve vatandaşa karşı izinsiz olarak kullandığına dair artan sayıda gazete haberini tartıştı. Bu adım, tartışmalı yazılımın yasadışı kullanımı iddiasıyla ilgili bakanlar, milletvekilleri ve halk arasında artan eleştiriler sürerken geldi.

Yine Salı günü, İsrail Polis Komiseri Kobi Shabtai skandalla ilgilenmek üzere Birleşik Arap Emirlikleri'ne yaptığı ziyaretten planlanandan önce döndü. İsrail polisi yaptığı açıklamada, Shabtai'nin bir hakim başkanlığında kurulacak soruşturma komisyonunu desteklediğini söyledi. İsrailli casus yazılım şirketi NSO Group, mesajları, fotoğrafları ve e-postaları almak için cep telefonlarına bulaşabilen, mikrofonları ve kameraları gizlice etkinleştirebilen güçlü bir telefon hackleme programı olan Pegasus'u geliştirdi. NSO, casus yazılımın dünya genelinde çeşitli hükümetler tarafından yetkilileri, gazetecileri, aktivistleri ve akademisyenleri hedef almak için kötüye kullanılmasının ardından uluslararası eleştiriler almıştı.