Technion araştırmacıları çalışmalarında, mahsullerde su ve ısı stresinin izlenmesi ve öngörülmesi için akıllı teknoloji geliştirdi.

Araştırmacılar, "Kuraklık stresinin tespiti, bitkinin kurtarılmasına, hastalıkların tanımlanmasına ve mahsul veriminin miktarının öngörülmesine olanak sağlıyor ve bunların tümü üretici için çok önemli bilgiler" dedi. Araştırmacılar, derin öğrenme, renkli fotoğraf ve termal görüntüleme teknikleri kullanarak, mahsulde stresi ve yaprak gelişimini büyük başarıyla öngörebildi.

Muz fideleri üzerinde yapılan bir teknoloji testinde, yüzde 90'ın üstünde doğrulukla etkileyici bir öngörü seviyesi elde edildi. Yeni teknoloji, aynı zamanda, tarla bitkileri ve seralardan sınıflandırılmış verilerin toplanması gibi karmaşık bir işi kolaylaştırarak yaprak sayımı ve segmentasyona da olanak sağlıyor.

Çin'de geliştirilen büyük video oluşturma modeli Vidu küresel kullanıma açıldı Çin'de geliştirilen büyük video oluşturma modeli Vidu küresel kullanıma açıldı

Bu kapsamda araştırmacılar, derin öğrenme uygulayarak Arabidopsis ve tütün yapraklarının tanımlanmasında benzeri görülmemiş sonuçlar elde etti. Ekip, sistemi büyük miktarda örnek üstünden eğitmek için yapay yaprak görüntüleri içeren geniş bir veri tabanı geliştirdi ve ardından bu teknolojiyi avokado, salatalık ve mısır mahsulleri üstünde test etti.

Editör: İRFAN KARSLI