Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Liman, esas olarak Çinli Shanghai Uluslararası Liman Grubu (SIPG) tarafından inşa edilen bir otomatik konteyner limanı ve açılış töreni Hayfa ve Çin'in Shanghai kentinde bulunan iki merkezden eşzamanlı olarak düzenlendi. Hafya'da konuşan Michaeli, İsrail'de ilk kez 15.000 TEU civarında kapasiteye sahip gemilerin yeni Hayfa limanına yanaştığının görülebileceğine işaret etti.

İsrailli Bakan, İsrail'in Shanghai'dan getirilen ileri teknoloji, ekipman ile proje yönetimi ve işletme deneyimi için minnettar olduğunu belirtti. İsrail'deki Çin Büyükelçiliği'nde görevli elçi müsteşar Dai Yuming ise yeni Hayfa limanının Çin ile İsrail arasındaki karşılıklı yarar sağlayan kazan-kazan işbirliğinin bir "mikrokozmosu" olduğunu söyledi. İsrail Liman Geliştirme ve Varlıklar Şirketi ile SIPG, 2015 yılının Mayıs ayında İsrail'in Tel Aviv kentinde yeni Hayfa limanının işletme hakkını 2021'den başlayarak 25 yıl süreyle resmi olarak SIPG'ye veren bir sözleşme imzalamıştı.

Limanın iki safha halinde planlanan inşası resmi olarak 2018 yılında başladı. Toplam 805,5 metre kıyı şeridi uzunluğuna sahip birinci safha tamamlandı. İkinci safhadaki terminal kıyı şeridi uzunluğu ise 715,7 metre. İsrail'in ulaşım ve sanayi merkezi olan Hayfa, demiryollarının da Akdeniz kıyısındaki birleşme noktalarından birini oluşturuyor. İsrail'in en büyük limanı olan Hayfa, aynı zamanda Doğu Akdeniz'in de en büyük limanlarından biri.

Editör: İRFAN KARSLI