Kültür - Sanat ve Tarih

İsrail'de bin 500 yıllık büyük bir şarap imalathanesi ortaya çıkarıldı

Bizans dönemine ait dev ve iyi tasarlanmış sanayi bölgesi, İsrail'in orta kesimindeki Yavne kentinde son iki yıl içinde gün yüzüne çıkarıldı. İsrail Eski Eserler İdaresi'ne gö...

Abone Ol

Bizans dönemine ait dev ve iyi tasarlanmış sanayi bölgesi, İsrail'in orta kesimindeki Yavne kentinde son iki yıl içinde gün yüzüne çıkarıldı. İsrail Eski Eserler İdaresi'ne göre imalathane, dünyada bilinen en büyük şarap üretim kompleksi. Arkeologlar, fabrikada her yıl yaklaşık 2 milyon litre şarabın manuel olarak üretilmiş olduğuna işaret ettiler.

İsrail'in orta kesimindeki Yavne'daki büyük şarap imalathanesinin kazı alanında görülen çalışanlar, 11 Ekim 2021. (Fotoğraf: Gil Cohen Magen/Xinhua)

İmalathane, beş muhteşem şarap presi, şarabı yıllandırmak ve pazarlamak için dört büyük depo ve tesisler arasında iyi planlanmış erişime sahip. Kazı ekibi ayrıca, bölgede büyük fırınlarda yapılmış ve şarap depolamak için kullanılan Gazze kavanozları olarak bilinen on binlerce parça ve bozulmamış kilden amfora buldu. Üzümlerin sıvıyı çıkarmak için çıplak ayakla ezildiği zeminin çevresine, şarabı mayalamak için bölmeler de yapılmış. Yanlarında ise şarap toplamak için sekizgen şekilli iki büyük fıçı bulunuyor. Şarap preslerini süsleyen deniz kabuğu şeklindeki dekoratif nişler, imalathane sahiplerinin servetlerinin büyüklüğünü işaret ediyor. Kazıda ayrıca, yaklaşık 2300 yıl öncesine dayanan Pers dönemine ait nadir ve hatta daha eski şarap preslerinin ortaya çıkarılması, bölgede yüzyıllar boyunca şarapçılığın sürekli yapıldığını gösteriyor.