Yurt

İsrail, Yahudi festivalinde ölümle sonuçlanan izdiham için inceleme başlattı

Hükümetin atadığı komisyon, İsrail'in kuzeyindeki Meron Dağı'nda bir geçidin çökmesi sonucu 45 kişinin ezilerek ölümüne yol açan kazaya neyin yol açtığını belirlemek kovuşturm...

Abone Ol

Hükümetin atadığı komisyon, İsrail'in kuzeyindeki Meron Dağı'nda bir geçidin çökmesi sonucu 45 kişinin ezilerek ölümüne yol açan kazaya neyin yol açtığını belirlemek kovuşturma başlattı. Eski Yüksek Mahkeme Yargıcı Miriam Naor başkanlığındaki komisyon, ilk olarak o dönem etkinlikten sorumlu polis memuru olan Kuzey Bölgesi Emniyet Müdürü Shimon Lavi'nin ifadesini dinledi.

Lavi, komiteye verdiği ifadesinde, her yıl düzenlenen ve kapsamlı planlama, hazırlık ve kaynak gerektiren festivalin, "İsrail polisi için en önemli etkinlik" olduğunu belirtti. Lavi ifadesinde, pandeminin devam ettiği bir dönemde düzenlenecek festivalden sadece bir gün önce, "etkinliğin koronavirüsle ilgili hiçbir sınırlama olmaksızın gerçekleşeceğini" öğrendiğini ifade etti. Komisyonun kamuya açık olarak görülen duruşması, canlı olarak da yayınlandı.

On binlerce insan, bir Yahudi bayramı olan Lag BaOmer nedeniyle düzenlenen geleneksel festival için 30 Nisan'da bir araya geldi. İzdihamın, festivale katılanların kaygan metal zeminli dar bir geçitten geçmesiyle başladığı sanılıyor. Resmi rakamlara göre, olayda aralarında çocukların da bulunduğu 45 kişi hayatını kaybederken, 102 kişi de yaralandı. Olay, İsrail tarihinde en çok sivilin hayatını kaybettiği kaza olarak kayda geçti.