Bilim ve teknoloji

İsrail ulusal deprem erken uyarı sistemi kurdu

KUDÜS, 11 Şubat (Xinhua) İsrail, deprem sinyallerini algıladığında İsrail'in İç Cephe Komutanlığı'nı (HFC) saniyeler içinde uyarabilecek ulusal bir deprem erken uyarı sistemi...

Abone Ol

KUDÜS, 11 Şubat (Xinhua) İsrail, deprem sinyallerini algıladığında İsrail'in İç Cephe Komutanlığı'nı (HFC) saniyeler içinde uyarabilecek ulusal bir deprem erken uyarı sistemini resmen faaliyete geçirdi. İsrail Jeolojik Araştırma Merkezi'ne göre, kurulması İsrail hükümetine yaklaşık 14 milyon ABD dolarına mal olan ve 2014 yılından bu yana merkez tarafından test edilen TRUAA sistemi, ülke çapında kurulu 120 sismik sensörden oluşuyor.

Kudüs'te bulunan İsrail Jeolojik Araştırma Merkezi'ndeki tanıtımda, İsrailli bir sismolog yeni deprem erken uyarı sistemini anlatıyor, 9 Şubat 2022. (Fotoğraf: Gil Cohen Magen/Xinhua)

Yer sarsıntısı 4.4'ün üzerinde bir büyüklükte olursa, sistem HFC'den akıllı telefonlarla alınabilecek bir deprem sireni göndermesini istiyor. Jeolojik Araştırma Merkezi'nden sismolog Ran Nof'un Xinhua'ya verdiği demece göre, sistemin depremleri tanımlaması birkaç saniye sürecek ve "HFC uyarısı aracılığıyla alarmı göndermesi bir saniye daha" alacak. Nof, Ölü Deniz'in kuzeyinde oluşan bir depremde Kudüs'teki insanların tepki vermek için sadece üç saniyesi, Tel Aviv'dekilerin 18 saniyesi, Hayfa'dakilerin ise yaklaşık yarım dakikası olacağını söyledi.

Kudüs'te bulunan İsrail Jeolojik Araştırma Merkezi'ndeki tanıtımda, İsrailli bir sismolog yeni deprem erken uyarı sistemini anlatıyor, 9 Şubat 2022. (Fotoğraf: Gil Cohen Magen/Xinhua)

Ran Nof, "Bu yine de etkili. Binalar hemen çökmüyor. Birkaç saniye daha sürebiliyor ve insanların tepki vermek için hala zamanları olabiliyor" diye ekledi. İsrailli sismolog, İsrail'in binaları güçlendirmeye, halka kurallara uygun hazırlık ve müdahaleyi öğretmeye de yatırım yapması gerektiğini kaydetti. Suriye-Afrika çöküğünde yer alan küçük ve dar bir ülke olan İsrail, önemli bir sismik aktivite alanında bulunuyor ve bu da onu depremlere açık hale getiriyor.