Bakanlıktan yapılan açıklamada "İklim krizi ve küresel ısınma, güneşi enerji üretirken gıda üretimi için de kullanma fırsatı sağlıyor" ifadeleri yer aldı. İsrail'in enerji ve tarım bakanlıkları tarafından oluşturulan plan, tarımla birlikte çalışacak yenilenebilir enerjilerde optimizasyon ve teknolojik yeniliklerin geliştirilmesini teşvik edecek.

Mısır'da üzüm hasadı Mısır'da üzüm hasadı

Bakanlık açıklamasında "Aynı toprağın ikili şekilde kullanılması, küresel ısınma çağında çifte kar getirecek ve elektrik üretip maliyetleri düşürürken gıda güvenliğini sağlayacak" dendi.

Güneşin elektrik üretimi için yenilikçi bir şekilde kullanımı, fotovoltaik panellerin yalnızca binalara veya yere yerleştirildiği günümüz yöntemlerinin aksine, korular, tarlalar ve seraların üzerinde test edilecek.

Plan kapsamında, tarım ve enerji üretimi için arazi kullanımının verimliliğini artırmayı amaçlayan altı çalışma, 3,5 milyon yeni şekel (1,07 milyon ABD doları) tutarında devlet desteği alacak.

Çalışmalardan biri, güneş enerjisi üretimi için sebze seralarına yerleştirilmiş levhalar içeren akıllı bir sistem geliştiriyor. Bu çalışma, sıcak bölgelerdeki seraların enerji tüketimini yüzde 40 azaltmayı veya elektrik şebekesi için elektrik üretmeyi ve böylece sera gazı emisyonlarını yüzde 25 azaltmayı hedefliyor.

Editör: İRFAN KARSLI