Sağlık

İsrail araştırması: Pfizer aşısının destek dozunu olanların üçte ikisi en az bir yan etki bildirdi

KUDÜS, 10 Şubat (Xinhua) Buna göre araştırmaya katılanların yaklaşık üçte ikisi en az bir yan etki bildirdi. Bakanlığın 2 bin 49 katılımcıyı kapsayan araştırmasında, virüse k...

Abone Ol

KUDÜS, 10 Şubat (Xinhua) Buna göre araştırmaya katılanların yaklaşık üçte ikisi en az bir yan etki bildirdi. Bakanlığın 2 bin 49 katılımcıyı kapsayan araştırmasında, virüse karşı üçüncü dozun alınmasının ardından yetişkinlerde 21 ile 30 gün içinde ortaya çıkan semptomların yaygınlığı incelendi. Araştırma sonuçları, yan etkilerden şikayetçi gençlerin ve kadınların oranının, ileri yaştakiler ve erkeklerden daha yüksek olduğunu gösterdi.

Araştırmaya göre, aşı olduktan sonra en sık görülen semptomlar; ağrı (yüzde 54,2), halsizlik ve yorgunluk (yüzde 42,5), baş ağrısı (yüzde 26,3). Ancak liste lokal, genel, nörolojik, alerjik ve diğer semptomlar şeklinde uzayıp gidiyor. Ayrıca araştırmaya katılan 54 yaşın altındaki kadınların yüzde 9,6'sı üçüncü dozu takiben regl periyodlarında değişiklikler olduğunu bildirdi. Anksiyete, depresyon ve otoimmün hastalıklar gibi kronik rahatsızlıkları olan hastaların yaklaşık dörtte birinde de destek doz uygulamasından sonra semptomlarda artış meydana geldiği anlaşıldı.